Obiad w wersji wege

Kuchnia wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Paradoksalnie, decydując się na wykluczenie mięsa z jadłospisu, możemy dzięki temu odkryć zupełnie nowe, równie pyszne i pożywne, a ponadto bardzo zdrowe smaki. Co powinniśmy wiedzieć rozpoczynając przygodę z kuchnią wegetariańską?

Najważniejszą rolę w diecie wegetariańskiej odgrywają oczywiście owoce i warzywa. Im częściej w kuchni korzystać będziemy z dobrodziejstw flory, z tym większą uwagą wybierać będziemy produkty, które znajdą się w naszym koszyku. Istotne jest, by listę zakupów dostosować do pory roku. Dzięki temu kupować będziemy produkty sezonowe, obfitujące w największą zawartość cennych składników odżywczych i charakteryzujących się najbogatszym smakiem. Ponadto, jeśli mamy taką możliwość, lepiej zaopatrywać się w mniejszych warzywniakach lub na ryneczkach, niż w dużych sieciach handlowych. Mniejsze sklepy i stragany znacznie częściej korzystają z produktów od lokalnych rolników, które są zarazem smaczniejsze, jak i bardziej ekologiczne. Nie rezygnujmy niemniej również z warzyw i owoców egzotycznych, ponieważ tkwiący w nich potencjał pozwoli nam odkryć niespodziewane i nieznane dotąd zestawienia smakowe. Do produktów, które warto mieć pod ręką należy na przykład awokado, granat, karambola, mango oraz kokos.

W poszukiwaniu białka

Co jeszcze powinno znaleźć się w naszym koszyku, gdy postanowimy dać szansę diecie wegetariańskiej? Bardzo ważne są produkty bogate w białko, którego głównym źródłem zazwyczaj jest mięso. Na szczęście także świat roślin może dostarczyć nam wielu smakowitych i pożywnych zamienników. Są nimi przede wszystkim jajka, produkty mleczne, zboża, warzywa strączkowe i orzechy. „Wybierając produkty mleczne, musimy zwrócić szczególną uwagę na skład. Nawet pozornie wegetariańskie produkty mogą zawierać w sobie składniki odzwierzęce, takie jak podpuszczka cielęca lub koszenila. Mają one oczywiście swoje odpowiedniki w wersji roślinnej, którymi są przykładowo naturalny barwnik annato lub beta-karoten. Czytanie etykiet jest zatem kluczowe. Na szczęście na rynku znajduje się duża gama produktów mlecznych bazujących na składnikach pozbawionych dodatku substancji pochodzenia zwierzęcego i to właśnie na nie uwagę zwrócić powinni wegetarianie. Przykładem takim są sery tworzone z wykorzystaniem podpuszczki mikrobiologicznej, a zatem całkowicie wegetariańskiej” – wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki. Co ciekawe, znacznie większą zawartością białka, niż mięso, cechują się warzywa strączkowe, takie jak fasola, bób, ciecierzyca czy soczewica.

Dawka energii

Witaminy, minerały i białko to zaledwie początek. Tym, co dostarczy nam najwięcej energii, są oczywiście węglowodany, najlepiej złożone. Dlatego też najczęstszą bazą dań wegetariańskich są niekoniecznie ziemniaki, a makarony, kasze, ryż i szereg innych produktów zbożowych. Bogactwo w tym zakresie jest wprost zdumiewające. Zarówno kasza, jak i ryż dostępne są w niezliczonych odmianach, które różnią się między sobą nie tylko wylądem, ale i smakiem. To właśnie z nich przygotujemy apetyczne klopsiki warzywne lub nadzienie, którym możemy faszerować zapiekane papryki lub dynię. Kropką nad „i” w wegetariańskiej kuchni będą ziarna i orzechy – laskowe, włoskie, migdały, pekan, nerkowce, sezam, słonecznik, dynia, a także siemię lniane. Obecne w mięsie tłuszcze bez trudu zastąpimy znacznie zdrowszymi wersjami roślinnymi, tłoczonymi z awokado, orzechów, kukurydzy, rzepaku, oliwek, pestek dyni lub winogron.

Prosto i z pomysłem

Jeśli z trudem przychodzi nam gotowanie pozbawione bazy pod postacią mięsnego wywaru, podsmażonego boczku czy krwistych steków, inspiracji poszukać możemy za granicą. Kuchnia indyjska obfituje w dania wegetariańskie, które pomimo braku mięsa są niezwykle aromatyczne. Także kuchnia włoska w głównej mierze opiera się na świeżych warzywach, serach i ziołach, które umiejętnie zestawiane są w proste, lecz niezwykle apetyczne dania. Gotowanie bez mięsa ma również szereg korzyści dla zdrowia. Pozbędziemy się dzięki temu problemu związanego z przechowywaniem mięsa, które ma znacznie krótszy termin przydatności do użycia niż produkty roślinne i mleczne. Ponadto większa ilość warzyw i owoców w diecie dostarczy naszemu organizmowi samych dobrodziejstw, których nie znajdziemy w produktach mięsnych – witamin, soli mineralnych, antyoksydantów. Dla urozmaicenia diety możemy poszukać w sklepie zamienników mięsa, takich jak tofu, tempeh czy seitan.

Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym i Aldamerem

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 pomidory suszone (w oleju)
  • 50 ml wody
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • 100 g sera Aldamer, np. MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinie umyć, osuszyć i obieraczką julienne lub tradycyjną do warzyw zestrugać wzdłuż cukinii paseczki przypominające spaghetti. Podsmażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą, dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki, przykryć pokrywką i poddusić ok. 2 minuty, aż cukinia zmięknie. Oliwę z oliwek, czosnek, listki bazylii i podprażony na suchej patelni słonecznik zmiksować, doprawić solą, pieprzem, polać spaghetti z cukinii i wymieszać. Po wyłożeniu na talerze posypać starkowanym serem żółtym Aldamer.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.