Kuchnia dawna

Choć ciężko w to uwierzyć, najstarsza znana książka kucharska pochodzi z I wieku przed naszą erą i przybliża specyfikę kuchni…

Arabskie smaki

Kuchnia arabska słynie z intensywnych i ostrych dodatków, które cenione są zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jedną z…

Zimowe smaki herbaty

Zimą nic tak nie poprawia nastroju jak kubek gorącej herbaty. Można do niej dodać cynamon, pomarańczę, goździki, miód albo anyż.…

Wigilijna zupa śledziowa

Współczesna kuchnia oferuje wiele ułatwień, dzięki którym skraca się czas przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych potraw. Są jednak składniki, które potrzebują…

Polskie superfoods

Produkty pełne wartościowych składników odżywczych o egzotycznych nazwach podbiły polski rynek. Niestety, mają często bardzo wysokie ceny… a przecież wiele…

Jesienna zupa na odporność

Jesienna zupa na odporność

Coraz chłodniejsze dni, ograniczona ilość światła słonecznego i jesienne słoty sprzyjają niestety wszelkim sezonowym przeziębieniom. Jak im zapobiegać? We wzmacnianiu…

Nasiona w menu

Do niedawna najpopularniejszym dodatkiem do sałatek i zup były grzanki. Dziś ich miejsce coraz częściej zajmują prażone nasiona – jeszcze…