Sezonowe warzywa w kuchni

Kuchnia pełna sezonowych warzyw to marzenie każdego kucharza, zwłaszcza jeśli mamy na myśli jesienne warzywa, które kuszą nie tylko kolorem, ale także mnogością możliwości kulinarnych. Ale jak gotować zdrowo i apetycznie, wykorzystując przy tym sezonowe warzywa?

Na początek rozgrzewająca zupa z kurczaka i soczewicy. Ta bogata w białko, potas i kwas foliowy roślina strączkowa dostępna jest w trzech wersjach kolorystycznych (czerwona, zielona oraz czarna) i smakuje wybornie w każdym daniu. Dodatkowo zawartość witaminy A i K oraz wapnia i magnezu czyni z niej idealny składnik do wykorzystania podczas przygotowywania obiadów dla całej rodziny. Jak zatem przygotować jesienną zupę na bazie soczewicy?

Zupa z kurczaka i soczewicy

Składniki:

  • 200g zielonej soczewicy
  • 250g wywaru z kurczaka
  • 1 litr wody
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 selery
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • pietruszka do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj, odcedź i przepłucz zimną wodą. Na dużym ogniu gotuj mieszankę wody i bulionu, a następnie dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Posiekaj cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodaj do przygotowanego wcześniej wywaru. Przełóż również soczewicę, wszystko dopraw liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełóż rozdrobnionego kurczaka i zalej zupą. Posyp świeżą pietruszką do smaku.

Po sycącej zupie warto zaopatrzyć się w przekąski, które pomogą załagodzić apetyt na niezdrowe słodycze. Otodwie propozycje dań z sezonowych warzyw dobrych na jesienne popołudnia i wieczory, które trafią w gusta zarówno wielbicieli wytrawnych przysmaków,jak i łasuchów marzących o słodkościach – dip z pieczonych buraków i ciasto marchewkowe. Buraki to warzywa bogate w witaminy i mikroelementy, dzięki którym wzmocnimy odporność. Potrawy z buraka są nie tylko smaczne i mają bajeczny kolor, ale są także niesamowicie łatwe do przygotowania.

Dip z pieczonych buraków

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • szczypta zmielonego kminku
  • 300 g ciecierzycy
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml tahini
  • 80 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta
  • pieczywo pełnoziarniste
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę,aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj,aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Ciasto marchewkowe będzie idealnym rozwiązaniem jako przysmak do kawy podczas wieczorów z książką lub w formie zdrowej słodkości na spotkanie rodzinne. Marchew to źródło beta-karotenu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie wzroku, przeciwutleniaczy i luteiny, a także witamin C i B6. To magiczne warzywo sprawdza się nie tylko w koktajlach i zupach, ale jest idealnym składnikiem ciast i deserów.

Ciasto marchewkowe:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g startej marchwii
  • 200 g mąki
  • 50 g orzechów
  • 100 g rodzynek
  • 150 g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • starta skórka pomarańczy
  • szczypta zmielonej gałki muszkatułowej

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wymieszaj jajka, cukier i olej. Przesiej mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj,aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodaj startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlej do lekko natłuszczonej blachy. Piecz przez 45-55 min. Smacznego!

Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.