Sernik z bakaliowym musem

Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia albo ciasto na domowe pierniczki, a do tego jeszcze idealnie kremowy sernik. A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności?

Jeśli masz ochotę w tym roku upiec ciasta „trochę inaczej” i przy okazji oczarować gości, postaw na bakalie. Wpiszą się w świąteczny klimat, a przy okazji nadadzą ciastom doskonałego smaku i aromatu.

Idealny sernik z bakaliowym musem

Składniki:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g żurawiny – całe owoce, np. Bakalland
  • 100 g śliwek – całe owoce, np. Bakalland
  • 100 g daktyli – całe owoce
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 2 szklanki soku porzeczkowego

Przygotowanie:

Bakalie moczymy w soku porzeczkowym przez ok. 1 godzinę. Białka ubijamy na sztywno. Miękkie masło ubijamy i dodajemy do niego stopniowo po jednym żółtku, na przemian z 1 łyżką cukru pudru. Wszystkie składniki dokładnie ubijamy. Następnie do masy dodajemy zmielony ser oraz stopniowo, dalej miksując: cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy do niej całą masę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. W tym czasie w rondelku przygotowujemy masę bakaliową. Wszystkie suszone owoce podgrzewamy z sokiem porzeczkowym, aż połączą się ze sobą. Masę możemy również delikatnie zblendować. Wylewamy na wystudzony sernik.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.