Przez żołądek do serca

Przed nami Walentynki, czyli światowy dzień zakochanych. Jak zaskoczyć drugą połówkę? Jeśli nie macie jeszcze nic w planie, postawcie na sprawdzone rozwiązania, choćby romantyczną kolację we dwoje i wspólne gotowanie.

W przygotowaniu niezapomnianego wieczoru warto zacząć od zadbania o odpowiedni nastrój. Walentynki kojarzą się z czerwienią, dlatego postawmy na dodatki i akcenty w odcieniach tego koloru. Ozdobienie domu w walentynkowe akcesoria to dobry sposób na pokazanie, że zależy nam na drugiej osobie. Spróbujmy wykonać je samodzielnie, przygotowując m.in. girlandy i lampiony. Zapewnią romantyczny klimat, a w połączeniu z przygaszonymi światłami i świecami zapachowymi wprowadzą odpowiedni nastrój. Nie zapomnijmy o ulubionej muzyce, która przywoła dobre wspomnienia.

Przez żołądek do serca

W tym starym powiedzeniu jest wiele prawdy, dlatego w tym dniu zadbajmy o wyjątkowe menu, które zaskoczy ukochaną osobę. Lekkie dania w oryginalnym wykonaniu z pewnością staną na wysokości zadania. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kolacji wspólnie, co zapewni doskonałą zabawę. Zaprośmy więc swoją połówkę do kuchni i razem wyczarujmy walentynkowe dania.

Na start – sałatka z polędwiczkami w ziołowym dressingu

Składniki na sałatkę:

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 1 słoik czarnych oliwek
  • 1 opakowanie mozzarelli (w kulce)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół cebuli szalotki
  • kilka suszonych pomidorów
  • polędwiczki panierowane z kurczaka, np. Konspol 

Składniki na dressing:

  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • liście pietruszki
  • gałązka tymianku (lub szczypta suszonego)

Przygotowanie:

Mix sałat wrzucić do miski. Oliwki i pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę w kostkę i dodać do miski. Szalotkę pokroić w pióra lub drobną kostkę. Polędwiczki z kurczaka pokroić w mniejsze paski, następnie podgrzać na patelni lub w mikrofali i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Trzy łyżki oliwy i octu winnego wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane liście ziół, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można użyć także mieszanki suszonych ziół prowansalskich. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę i całość wymieszać.

Danie główne – paprykowa zapiekanka z gyrosem z kurczaka

Składniki:

  • opakowanie gyrosa paprykowego z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g parmezanu lub mozzarelli w wiórkach
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • garść pokrojonych czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Pieczarki, cebulę i czosnek poszatkować, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gyrosa z kurczaka, dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Udekorować na wierzchu plastrami pomidora. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem całość posypać serem i zapiekać.

Na dokładkę – mousaka z curry i mleczkiem koksowym

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 200 g mozzarelli (najlepiej w wiórkach)
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy wiejskiej z kurczaka, np. Konspol Natura
  • 100 g pomidorów w puszce
  • puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki curry
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g imbiru
  • 1 pęczek kolendry 

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w długie plastry i zgrillować na patelni z odrobiną oliwy, odłożyć na bok. Imbir i cebulę posiekać, a następnie zeszklić na oliwie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a kiełbasę wiejską z kurczaka w plastry. Wrzucić całość na patelnię, zalać pomidorami z puszki i dusić przez około 10 min, na koniec udekorować posiekaną kolendrą. Na osobnej patelni przesmażyć masło z mąką do zarumienienia. Dodać kilka łyżek mleczka kokosowego do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy – plastry bakłażana, sos pomidorowy z warzywami i kiełbasą oraz mozzarella. W ten sposób przygotować trzy warstwy, z czego ostatnią przykryć makaronem, polać sosem kokosowym i posypać większą porcją startego sera. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około 15 minut.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.