Rosół w zdrowej odsłonie

Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w zimny dzień niż talerz gorącego rosołu. Jego regularne jedzenie może wzmacniać odporność organizmu. Rosół sprawdza się również w chorobie – miska ciepłego bulionu ma magiczną moc uzdrawiania.

Rosół ugotowany na chudym mięsie np. kurczaku lub indyku, jest sycący, ale nie ma wielu kalorii. Jego szklanka zawiera zaledwie 72 kcal, a miseczka lub talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza niezbędnych witamin i minerałów. Najważniejsze z nich to fosfor i wapń oraz niezbędny dla kości i zębów, wspomagający serce i układ nerwowy magnez, a także regulujący gospodarkę wodną i ciśnienie krwi potas. Ukochana przez Polaków zupa zawiera w sobie również mnóstwo żelaza, beta karotenu czy witamin E i A. Nie można także zapomnieć o białku pochodzącym z mięsa i witaminie C zawartej w koperku, kolendrze lub pietruszce.

Rosołem zachwycają się także mieszkańcy innych krajów doceniając jego walory smakowe i zdrowotne. Przepisem na swój ulubiony rosół ze zdrowym twistem podzielili się w ramach akcji Beko #JedzJakMistrz również dietetycy i piłkarze FC Barcelona, a wszystko po to, aby pokazać rodzicom i dzieciom, że ich ulubione potrawy mają też zdrową odsłonę.

Do przygotowania rosołu ze zdrowym twistem potrzebujesz:

Składniki:

  • 700 g piersi kurczaka bez skóry
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml wody
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • szczypta soli
  • makaron (w zależności od ilosci osób, paczka lub pół)
  • 20 g pietruszki
  • łyżka soku z cytryny 

Przygotowanie:

W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek, a następnie włóż kurczaka, marchew, cebulę, seler oraz czosnek i podsmażaj około 5 minut. Dodaj wodę, rozmaryn i liście laurowe. Przykryj i gotuj przez 40 minut, tak aby warzywa zmiękły, a wywar nabrał ładnego, złocistego koloru. Dodaj sól, a ugotowanego kurczaka wyjmij i odstaw do ostygnięcia, tak abyś potem mogła pokroić go na drobniejsze kawałki. W międzyczasie dodaj do wywaru makaron i gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut. Wystudzonego i pokrojonego kurczaka skrop sokiem z cytryny, a następnie ułóż w miseczkach i zalej wywarem z makaronem. Podawaj na ciepło z posiekaną natką pietruszki na wierzchu. Smacznego!

Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.