Dyniowe naleśniki na Halloween

Kolory i smak dyni są prawdziwą jesienną petardą. To pyszne warzywo nie tylko daje wiele kulinarnych możliwości, ale także pozwala wyrzeźbić najpiękniejsze kształty i przy odrobinie kreatywności może służyć za oryginalny lampion. Nie bez powodu sezon dyniowy splata się z amerykańskim świętem strachów – Halloween.

„Cukierek albo psikus” – to pytanie bardzo często można usłyszeć od przebranych dzieci, które pukają do drzwi 31 października. Rzadko kiedy znajdzie się śmiałek, który prosi o psikus, nie oferując odwiedzającym go przebierańcom słodyczy. A gdyby tak w Halloween zaproponować rodzinie i dzieciakom polecane przez dietetyków FC Barcelona smaczne dyniowe pankejki, któremożnaudekorować w dynie, potworki czy nietoperze?

Do przygotowania dyniowych naleśników potrzebujesz:

Składniki

  • 80g mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soli
  • 80g puree z dyni
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Suche i mokre składniki dokładnie wymieszaj w dwóch oddzielnych miskach. W robocie planetarnym (np. Beko) połącz ze sobą składniki z obu misek i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Przy użyciu głębokiej łyżki (najlepiej wazowej) wylej niewielką ilość ciasta na patelnię i smaż przez około minutę z każdej strony, tak aby pankejk był puszysty i ładnie zarumieniony. Ozdób rysując syropem klonowym straszną minkę, nietoperza lub dynię. Do udekorowania wykorzystaj owoce, które mogą posłużyć za oczy i zęby halloweenowych potworków.

Więcej przepisów na proste dania dla dzieci na www.beko.pl/jedzjakmistrz

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.