Mule w białym winie

Mule są nie tylko pyszne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu – już w ciągu kilkunastu minut można cieszyć się wspaniałym posiłkiem. Warto je podać w towarzystwie wina białe półwytrawne lub wytrawne podkreśli delikatny smak omułków.

Składniki:

  • 1 kg muli
  • 3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki, pokrojone w talarki
  • 1 biała część pora, pokrojona w talarki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 150 ml białego półwytrawnego wina, np. Oak View
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Wybieramy tylko te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat. Jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże i spokojnie możemy je zjeść. Mule, które pozostaną otwarte, wyrzucamy.

Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, dodajemy szalotki i pora. Gdy się lekko zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy kilka chwil i wlewamy białe wino. Dusimy, aż część wina odparuje, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mule. Przykrywamy patelnię/garnek i lekko nią potrząsamy. Po ok. 5-7 minutach, gdy mule się otworzą, zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy pozostałe masło i śmietanę. Delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i podgrzewamy kilka minut. Podajemy ze świeżą bagietką.

Przepis pochodzi z bloga https://kuchnia-marty.pl/mule-w-bialym-winie/

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.