Zimowe smaki herbaty

Zimą nic tak nie poprawia nastroju jak kubek gorącej herbaty. Można do niej dodać cynamon, pomarańczę, goździki, miód albo anyż. To tylko niektóre ze składników, które wprawiają nas w dobry nastrój.

Cynamon, pomarańcze, goździki i anyż to składniki jednoznacznie kojarzące się z zimą. Mimo tego że są dostępne każdego dnia, właśnie wtedy wykorzystujemy je do ciast, napojów czy nawet dań wytrawnych. Nadają potrawom nie tylko wspaniałego smaku, ale również wyjątkowego aromatu, który sprawia, że wracamy wspomnieniami do lat dzieciństwa.

Herbata z pomarańczą i anyżem

Anyż gwieździsty to przyprawa, która swoje zastosowanie znalazła nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle farmaceutycznym. Występujący w nim olejek ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Napar z anyżu będzie również doskonały na świąteczne przejedzenie – pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

Składniki:

  • herbata, np. Akbar Pure Ceylon
  • 3 plasterki suszonej pomarańczy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Wodę gotujemy razem z anyżem przez ok. 3 minuty. Zalewamy herbatę i parzymy 3 do 5 minut. Dodajemy plasterki pomarańczy i dosładzamy miodem do smaku.

Herbata z cynamonem i jabłkiem

Dodatek cynamonu do dań powoduje, że stają się bardziej aromatyczne i intensywniejsze w smaku. Podobno już pół łyżeczki cynamonu na dzień pozwala obniżyć poziom cholesterolu oraz wyregulować poziom cukru we krwi. Przyprawa idealnie nadaje się nie tylko do dań słodkich, ale również do mięs. Będzie również przydatna w przypadku osób chcących zrzucić zbędne kilogramy – cynamon przyśpiesza przemianę materii w organizmie.

Składniki:

  • herbata, np. Akbar Pure Ceylon
  • laska cynamonu
  • 1 jabłko
  • 2 goździki
  • gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez ok. 3-5 minut razem z przyprawami (anyżem i goździkami). Dodajemy cynamon. Jabłko dokładnie myjemy, jego cząstkę blendujemy na gładką masę i przez gazę wyciskamy do herbaty sok. Zdobimy plasterkiem jabłka.

Herbata z mlekiem i kardamonem

Mleko i przyprawy korzenne to połączenie, które mocno kojarzy się ze śniegiem za oknem i świątecznymi chwilami. Dodając do tej mieszkanki aromatyczną, cejlońską herbatę, wzbogacamy napój o wyjątkowy smak i aromat lankijskich liści. Dodatkowo kardamon łagodzi niestrawność, zgagę czy nudności. Warto także pamiętać, że przyprawa ta sprawdza się przy niejadkach, gdyż wzmaga apetyt.

Składniki:

  • herbata
  • 100 ml mleka
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka miodu
  • odrobina cynamonu

Przygotowanie:

150 ml wody gotujemy z kardamonem i herbatą przez ok 3 minuty. Dodajemy mleko i podgrzewamy. Przelewamy przez sitko do kubków, posypujemy odrobiną cynamonu. Możemy dosłodzić herbatę miodem do smaku.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.