Ogórki już przygotowane do zakiszenia. A przecież fermentacja w kuchni to wiele więcej – zdrowiej, pyszniej i zaskakująco! Tekst: Joanna…
Letnich plonów wciąż sporo, a czasu do zimy coraz mniej. Wrzućcie je do słoików, by cieszyły was dłużej. Podajemy kilka…
Które bałtyckie ryby warto kupować, a które nie? Które są smaczne, a które niezdrowe? I które należy pominąć w swoich…
Lemoniady, kombucha, yerba mate, soki – polecamy pyszne i zdrowe napoje rzemieślnicze od lokalnych producentów. Tekst: Joanna Zaguła Uwaga, uwaga,…
W cyklu „Kobiecy biznes” o tym, dlaczego mówią o sobie „kobiecy browar” opowiada nam właścicielka browaru Hoplala. Poleca orzeźwiające piwa…
Żywiec Zdrój wkracza do hoteli i restauracji. Będzie tam można go znaleźć w eleganckich szklanych butelkach. Z tej okazji ugościł…
Z ekologiczną czekoladą, z jajkami z wolnego wybiegu albo zupełnie bez jajek i nabiału. Zdrowe dla planety i zdrowsze dla…
Nie musicie od razu całkowicie rezygnować z mięsa. Wystarczy, że zaczniecie jeść go mniej. Z akcją RoślinnieJemy przekonajcie się, jak…
Największe kulinarne wydarzenie w Polsce już w ten weekend w Wilanowie. Taste Masters to okazja do spróbowania kuchni 50 szefów…
Składamy sobie świąteczne życzenia, ale dobrze życzymy też całej planecie. Więc nie jedzmy mięsa albo jedzmy go mniej. Obiecuję, że…
Jeśli w czasie postu rezygnujecie z mięsa i jecie więcej ryb, kupujcie je świadomie. W ten sposób będziecie wspierać ekologię…
Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z restauracji Pink Lobster wygrali konkurs L’Art de la Cuisine Martell 2019, który odbywał się…
Charakterystycznym punktem świąt Bożego Narodzenia oprócz choinki, kolęd i prezentów są wyjątkowe smaki i aromaty przygotowanych na tę okazję potraw.…
Począwszy od wyrafinowanego przysmaku dla elity, poprzez tradycyjne danie kuchni ludowej, a na kultowym dodatku kanapkowym skończywszy – historia pasztetu,…
Produkty pełne wartościowych składników odżywczych o egzotycznych nazwach podbiły polski rynek. Niestety, mają często bardzo wysokie ceny… a przecież wiele…
Gdy temperatura z dnia na dzień spada o kilka, a nawet kilkanaście stopni, nabieramy chęci na „coś ciepłego” do zjedzenia.…
Przepyszna, wszechstronna i zawsze świeża, dzięki łatwości, z jaką może być zmieniona w proszek na domowej tarce – gałka muszkatołowa…
Znacie nowe herbaty Nereyo? Jeśli nie – spróbujcie. Skomponowane z najwyższej jakości składników, zbalansowane smakowo, z dodatkami owoców liofilizowanych dodają…
Francuzi mają absolutnego hopla na punkcie cukru. Dodają go do wody, mleka, słodzą kawę i herbatę. Przeciętny Francuz spożywa rocznie…
Fleksitarianizm to dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Jakie…
Zmarzłaś, zmęczyłaś się, masz dość świątecznej bieganiny? Zaparz herbatę z aromatycznymi dodatkami. Wzmocni odporność i pomoże uspokoić myśli. Potrzebujesz chwili…
Pomidorowa zupa „jak u mamy”, aromatyczny sos do makaronu na romantyczną kolację we dwoje, pożywne leczo na co dzień, szybki…
Kanadyjka Jennifer MacKenzie przekonuje, że konserwowanie żywności to prawdziwa sztuka. Wekowanie pozwala w bezpieczny i zdrowy sposób przechowywać ulubione smaki…
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią rarytas sam w sobie,…
Bez jabłek trudno sobie wyobrazić jesienne menu. Mało kto wie jednak, że bez tych owoców nie byłoby również… kryminałów Agathy…
Lubisz ciasta, pieczesz tory, zaliczasz się do grona łasuchów? Jeśli tak, tegoroczna edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych jest imprezą dla…
Arbuz jest nie tylko pyszny, ale też wielofunkcyjny. Można się nim najeść, napić oraz… umyć nim buzię. Ważne tylko, by…
Lato nie oznacza jedynie szczytu sezonu grillowego, ale to również okres bogactwa warzywno-owocowego. W związku z tym warto wrzucić na…
Dzień Matki obchodzony jest w ponad 40 krajach na całym świecie, a w Polsce jego tradycja sięga ponad 100 lat.…
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Te delikatne, zielone lub białe łodygi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jak…