Proste przepisy na wielkanocne potrawy

Żurek, sałatka jarzynowa czy mazurek to tradycyjne wielkanocne potrawy. Przygotowanie niektórych z nich zajmuje jednak sporo czasu, przez co zamiast wypoczywać, spędzamy święta w kuchni. Właśnie dlatego warto poza sprawdzonymi klasykami wprowadzić do świątecznego menu coś nowego.

Deser makowy – prosty przepis

Szukasz pomysłu na szybką i słodką przekąskę karnawałową? Polecamy deser makowy na bazie biszkoptu z kremową pierzynką. Jego słodycz przełamuje orzeźwiający smak malin. Największą trudność stanowi pieczenie ciasta, ale za to zapach w domu jest wspaniały i pobudza apetyt. 

Świąteczne dania z nowoczesnym twistem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw, w których główną rolę odgrywają śledź, karp, kapusta, grzyby czy mak. Sposób przygotowania tradycyjnych dań z wymienionymi składnikami oraz ich smak znamy niemal na pamięć. A może w tym roku warto pokusić się o drobne innowacje w bożonarodzeniowym menu? Oto trzy przepisy na świąteczne dania z nowoczesnym twistem. 

Dynia – w daniach słodkich i wytrawnych

Trudno wyobrazić sobie bez niej jesień. Dynia – zdrowa, smaczna i niezwykle wszechstronna przedstawicielka roślin z rodziny dyniowatych. Powstają z niej zarówno zupy, placki i kopytka, jak również ciasta, serniki, muffiny. Jest znakomita w daniach wytrawnych i na słodko.

Tort lodowy – na urodziny i inne okazje

Tort jest szczególnym rodzajem deseru, który wpisuje się we wszystkie ważne uroczystości. Mniejsze torty i torciki sprawdzają się także w roli słodkiego rodzinnego deseru, serwowanego najczęściej po niedzielnym obiedzie. Jaki powinien być idealny tort? Oczywiście nie za słodki! Nic również nie stoi na przeszkodzie, by był to tort lodowy! 

Drożdżowe racuchy dyniowe – prosty przepis

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Uniwersalność, a także jej walory smakowe i zdrowotne sprawiły, że stała się królową polskiej jesieni. Na bazie dyni można przygotować wiele ciekawych posiłków, np. pyszne drożdżowe racuchy dyniowe – świetne na słodki podwieczorek. Brzmi smakowicie? No to zaczynamy!

Jak ratować jedzenie i oszczędzać?

Impulsywne zakupy, kupowanie za dużej ilości jedzenia i w rezultacie marnowanie go, to błędy, które popełniamy najczęściej. Jak ratować jedzenie i oszczędzać? Oto 7 wskazówek, które pozwolą ograniczyć wydatki na zakupy spożywcze i zmniejszyć marnowanie żywności. 

Smaki lata na talerzu

Cukinia, marchewka, fasolka, soczyste pomidory… Smaki lata, na które sezon jeszcze trwa. Są teraz najlepsze: dojrzałe na słońcu, pachnące, soczyste, a do tego dają pole do popisu w kuchni. Nie trzeba wiele, żeby przyrządzić z nich obiad, deser, czy kolację. 

Desery domowej roboty – lody, granita, semifreddo

Już sama myśl o lodowych deserach poprawia humor w takie upalne dni, jak dziś. Lody, granita, czy semifredo mają w sobie na tyle dużo cukru, żeby po schłodzeniu wciąż wydawały się słodkie, ale jednocześnie ich konsystencja działa orzeźwiająco na zmysły. Czy warto pokusić się o desery domowej roboty? Jak zrobić granitę, jak semifredo, a jak lody bez użycia maszynki?

Dietetyczne grillowanie – czy jest możliwe?

 „Dietetyczne grillowanie” – brzmi jak oksymoron, prawda? Grill kojarzy się przecież z mięsem na tyle tłustym, by skwierczało na ruszcie. Tymczasem bez trudu można przyrządzić na grillu zdrowe i lekkie posiłki, uwzględniające warzywa, owoce, czy sery. 

Domowe lody waniliowe

Macie ochotę na deser z okazji Dnia Dziecka? Zróbcie domowe lody – naturalne, o smaku wanilii, z truskawkową albo borówkową polewą. Przygotowanie trwa krótko, chłodzenie dłużej, ale na dobre rzeczy warto poczekać.

Sezon na szparagi

Zielone albo białe, cieniutkie, kędzierzawe albo grubsze i mięsiste. Wspaniale smakują z jajkami, lubią towarzystwo serów, dobrej szynki albo boczku, czy wędzonego łososia. Są świetne z pomidorami, masłem, oliwą, ziołami, winem, sokiem z cytryny, truskawkami… Głodni? Czas na szparagi!

Sałatka z burratą

Sałatka to świetne rozwiązanie na szybki, pożywny wiosenny lunch albo kolację. Wersja z burratą, czyli włoskim serem przypominającym mozzarellę, z którego po przekrojeniu wypływa gęsta śmietanka, a do tego z pomidorami suszonymi, grejpfrutem i pieczywem przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej. 

Grill w wersji wege

Majówka rozpoczyna w naszym kraju sezon grillowy! Co położyć na ruszt oprócz tradycyjnej kiełbaski i steków? Co grillować, kiedy nie jadamy mięsa? Wszystko! Warzywa, sery, owoce! Grill w wersji wege może być prawdziwą ucztą. Wymaga jedynie odrobiny pomysłowości. 

Wielkanoc – dania w nowej odsłonie

Wielkanoc pachnie tradycją: wspólnym śniadaniem, na którym królują jajka, a potem świątecznym obiadem z żurkiem i dodatkiem białej kiełbasy. Ze słodkości zabraknąć nie powinno też mazurka, babki czy paschy. A może by tak w tym roku odświeżyć tradycyjne przepisy?

Sękacz pieczony w domu

To charakterystyczne ciasto przypominające pień drzewa trafiło do Polski z Niemiec jeszcze w średniowieczu. Dziś najczęściej wypieka się je na Podlasiu i Suwalszczyźnie, gdzie sękacz stał się pieczywem obrzędowym. Wielkanoc bez sękacza? Niemożliwe!

Barszcz biały z jajkiem i twarogiem – test przed Wielkanocą

Na wielkanocnym stole dobrze łączyć tradycję z nowoczesnością, bo dania, które serwujemy, powinny nam przede wszystkich smakować i podkreślać odświętny charakter spotkania. Przykład? Barszcz biały z jajkiem, ale podany z twarogiem roztoczańskim w wersji polecanej przez Marcina Sikorę – kucharza, eksperta kulinarnego Winiarni Zamojskiej.

Cukiernie Lukullus dla Ukrainy

Cukiernie Lukullus zna każdy warszawiak. To symbol smaku, niezawodnego rzemiosła cukierniczego, pięknych witryn i niebanalnych opakowań. Od wielu lat tworzą klimat miasta, kojarząc się z kolorem słonecznej żółci. Jak połowa flagi Ukrainy. Teraz przychodzą jej z pomocą, przez cały marzec oddając 10 procent utargu! Takie inicjatywy warto wspierać!

Pączki – tradycyjny przepis

Żeby spalić kalorie pochłaniane przy okazji zjedzenia jednego pączka, trzeba biegać przez dwadzieścia minut, tańczyć przez poł godziny albo przez czterdzieści pięć minut namiętnie się całować. Co kto woli… Ponieważ jednak Tłusty Czwartek za pasem, warto być przygotowanym teoretycznie i praktycznie na pączkowe szaleństwo. Oto przepis na tradycyjne domowe pączki – z dodatkiem spirytusu, smażone na smalcu.

Prawdziwa włoska pizza – domowy sposób

Polacy przepadają za pizzą! Okrągły placek z dodatkami i ciągnącym się serem, przygotowany na sposób włoski, najlepiej upiec w piecu opalanym drewnem, ale i bez niego można sobie poradzić. Jak? Oto kilka podpowiedzi i nietypowych przepisów na domową pizzę. 

Sylwestrowe przekąski

Ostatnia noc w roku to zawsze okazja do świętowania i przyjęcie, na którym nie może zabraknąć noworocznego toastu i pysznych i pożywnych przekąsek. Podpowiadamy, jak przyrządzić sylwestrowe przekąski – niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu.

Sałatka śledziowa – tradycyjny przepis

Tłuste ryby morskie, takie jak śledzie, makrele, czy łosoś nie bez powodu mają swoje stałe miejsce na świątecznym stole. To porcja zdrowia i bogate źródło kwasów omega-3, które wraz z omega-6 wspomagają rozszerzanie naczyń krwionośnych, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie tętnicze oraz przyspieszają przemianę materii. Nie lubisz śledzi z cebulką w occie lub oleju, a chcesz mieć na wigilijnym stole tradycyjne danie? Tradycyjna sałatka śledziowa to jest to!

Przepis na gofry piernikowe

Świąteczny czas przepełniony jest pysznymi potrawami oraz korzennym aromatem. Gofry piernikowe to propozycja śniadania, która wpisuje się w podniosły nastrój i zimowy klimat, świetnie smakuje, pięknie wygląda i syci na wiele godzin. Kto chce gofry na dobry początek dnia? 

Pumpkin Spice Latte – w wersji domowej

Pumpkin Spice Latte to modna, aromatyczna kawa, która od lat w sezonie jesiennym wraca do menu kawiarni. Czy można ją przygotować w domu? Bez problemu. Trzeba tylko wcześniej kupić i upiec dynię, a potem pobawić się w baristę. 

Makrela – ryba z dawnych lat w nowym wydaniu

Makrela. Pyszna, delikatna ryba, która jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, przed laty wraz z morszczukiem, królowała na naszych stołach. Wędzona, jedzona palcami wprost z gazety z kawałkiem bułki albo podawana w pastach, kojarzyła się z prostym, pożywnym daniem. Nikt wtedy nie myślał o zawartych w niej wartościowych proteinach, ważnych dla budowy kości. Grunt, by była świeża. Dziś wraca na w innym wydaniu. Makrela z nowoczesnym twistem? Dlaczego nie!