Szybki, prosty w wykonaniu, zdrowy i pyszny. Wegański chlebek na bazie mieszanki ziaren: słonecznika, orzeszków pinii, siemienia i orzechów to pomysł na szybkie śniadanie albo lunch. A jego przygotowanie nawet debiutantom w kuchni nie sprawi problemu. 

wegański chlebek

Składniki (na keksówkę):

  • 2 szklanki mieszanki ziaren, np. KRESTO (słonecznik, pestki dyni, orzeszki pinii)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego 
  • 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego 
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1,5 szklanki wody 
  • 3 łyżki syropu z agawy 

Przygotowanie:

Do miski wsyp: 1,5 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mieszanki ziaren: 1/4 szklanki siemienia lnianego, garść orzechów włoskich, 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego oraz sól. Do drugiej miski wlej 1,5 szklanki wody, 3 łyżki syropu z agawy i 4 łyżki oleju rzepakowego. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj do połączenia. Pozostaw na około 3 godziny do napęcznienia. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę – dociśnij i wyrównaj. Włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez godzinę. Wegański chlebek pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.