Szybki, prosty w wykonaniu, zdrowy i pyszny. Wegański chlebek na bazie mieszanki ziaren: słonecznika, orzeszków pinii, siemienia i orzechów to pomysł na szybkie śniadanie albo lunch. A jego przygotowanie nawet debiutantom w kuchni nie sprawi problemu.
Składniki (na keksówkę):
- 2 szklanki mieszanki ziaren, np. KRESTO (słonecznik, pestki dyni, orzeszki pinii)
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 1 garść orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Do miski wsyp: 1,5 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mieszanki ziaren: 1/4 szklanki siemienia lnianego, garść orzechów włoskich, 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego oraz sól. Do drugiej miski wlej 1,5 szklanki wody, 3 łyżki syropu z agawy i 4 łyżki oleju rzepakowego. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj do połączenia. Pozostaw na około 3 godziny do napęcznienia. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę – dociśnij i wyrównaj. Włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez godzinę. Wegański chlebek pozostaw do całkowitego wystudzenia.