Tort jest szczególnym rodzajem deseru, który wpisuje się we wszystkie ważne uroczystości. Mniejsze torty i torciki sprawdzają się także w roli słodkiego rodzinnego deseru, serwowanego najczęściej po niedzielnym obiedzie. Jaki powinien być idealny tort? Oczywiście nie za słodki! Nic również nie stoi na przeszkodzie, by był to tort lodowy! 

ALT: tort lodowy, polany różową polewą, udekorowany lodem w rożku, w tle łopatka do nakładania ciasta i ceramiczne naczynia
Torty są najwytworniejsze ze wszystkich deserów, dzięki czemu idealnie wpisują się we wszystkie uroczystości

Klasyczny tort to minimum trzy okrągłe puszyste biszkopty, przekładane maślaną lub śmietankową masą i ozdobione dowolnymi dodatkami. Współcześni cukiernicy i amatorzy eleganckich wypieków tworzą niezwykłe tory, swobodnie łącząc rozmaite smaki oraz osiągając mistrzostwo w dziedzinie zdobienia swoich słodkich arcydzieł. Alternatywą dla standardowych tortów są torty lodowe. Zdecydowanie łatwiejsze do przygotowania, niewymagające ani wprawy, ani doświadczenia, ani nawet pieczenia. Sprawdź nasze pomysły na lodowe tory i spróbuj przygotować taki deser w domu.

Krótka historia tortów

Historia tortu, jako odświętnego deseru serwowanego podczas ważnych uroczystości, sięga starożytności. Pierwsze torty były wykonywane z ciasta chlebowego osładzanego miodem, do którego dodawano m.in. świeże i suszone owoce oraz bakalie. Ówczesne torty miały kształt koła, ponieważ okrąg symbolizował cykl życia

A skąd zwyczaj zapalania świeczek na torcie? Najprawdopodobniej zawdzięczamy go starożytnym Grekom, którzy chcąc oddać hołd bogini księżyca, Artemidzie, upiekli dla niej ciasta w kształcie księżyca. Okrągłe placki udekorowali zapalonymi świecami, które miały symbolizować światło gwiazd i księżyca

Współczesny smak i wygląd tortów oraz zwyczaje związane z ich serwowaniem rozwijały się stopniowo od XV wieku. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie urodziny czy ślub bez tortu. Elegancki deser wpisuje się również w celebrowanie ważnych rocznic i jubileuszy oraz chrzcin czy przyjęć komunijnych. 

Od lodów do lodowego tortu

Historia lodów liczy 5 tysięcy lat i pełna jest zaskakujących zwrotów akcji oraz przypadkowych odkryć. Przez przypadek powstały m.in. lody na patyku (oranżada pozostawiona na zewnątrz, która zamarzła z wraz z mieszadełkiem) i lody w wafelkach (podane awaryjnie w zwiniętych w rożek gofrach, gdy zabrakło sprzedawcy szklanych pucharków). Amerykańskim lodem w miękkim waflu zainspirował się Włoch, Giovanni Torre, który w 1906 roku stworzył pierwszą lodową kanapkę, wkładając porcję lodów między dwa wafle. 

kobieta trzymająca w obu rękach kilka rożków wypełnionych kulkami lodów
Pierwsze lody były mieszanką śniegu lub lodu z owocami, miodem lub winem. Kakao i czekolada weszły do lodowej gry dopiero około XVII wieku

Wynalezienie najpierw ręcznej, a potem mechanicznej maszyny do robienia lodów spopularyzowało mrożony przysmak. Większa dostępność lodów otworzyła drogę miłośnikom słodkich eksperymentów, którzy zaczęli podawać lody w coraz ciekawszych kompozycjach, łącząc je z ciepłymi polewami czy artystycznymi dekoracjami. 

Wypróbuj kilka ciekawych pomysłów na przepisy z lodami w roli głównej!

Aktualnie w sklepowych zamrażarkach można znaleźć nie tylko pojedyncze lody na patykach i w rożkach, ale również eleganckie lodowe rolady i gotowe lodowe torty. 

Doskonały tort lodowy? Zrób go samodzielnie!

Chcesz zrobić tort lodowy? To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać! Najprostsze lodowe desery w kształcie tortów wykonasz ekspresowo, korzystając z ulubionych lodów familijnych oraz komponentów, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym

Poznaj nasze dwa ulubione przepisy na lodowe tory, jeden niski i owocowy, a drugi wysoki i intensywnie czekoladowy!

intensywnie czekoladowy tort lodowy, oblany polewą czekoladową, ozdobiony świeżymi owocami
Połączenie waniliowych, śmietankowych lub czekoladowych lodów ze świeżymi owocami to zawsze gwarancja doskonałego smaku, również w lodowym wydaniu!

Truskawkowy torcik lodowy

To najprostszy z lodowych deserów, który możesz pokroić na kilka trójkątnych porcji i podać gościom zamiast klasycznego ciasta. 

Do przygotowania niskiego torciku będziesz potrzebować:

  • pokruszone lub zmielone ciastka, np. owsiane lub maślane,
  • opakowanie familijne lodów truskawkowych lub śmietankowo – truskawkowych,
  • do udekorowania tortu: opakowanie małych bezików lub własnoręcznie wykonane i pokruszone bezy, świeże truskawki, bita śmietana

Sposób przygotowania: 

  • Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
  • Na dno wsyp pokruszone lub zmielone ciastka – warstwa powinna mieć około 1,5 – 2 cm grubości
  • Wyłóż na ciastka kremowe lody i wygładź deser łyżką lub szpachelką
  • Na wierzchniej warstwie ułożyć część bezików lub pokruszonych bezy i lekko je docisnąć – bezy powinny delikatnie wejść w lody
  • Wyłożyć na górę resztę bezików
  • Przykryć tortownicę folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na minimum 12 – 24 godziny.

Przed podaniem udekorować tort pokrojonymi w plastry świeżymi truskawkami lub posiekanymi w drobną kosteczkę truskawkami mrożonymi. Torcik łatwo się kroi i znika z talerzyków w mgnieniu oka. 

Uwaga! Truskawkowy torcik lodowy może być waniliowym, czekoladowym czy karmelowym torcikiem. Tutaj wszystko zależy od ciebie i rodzaju lodów, których użyjesz w przepisie. 

Sprawdź, jakie lody w pudełkach Marletto możesz wykorzystać podczas robienia tego lub innego tortu lodowego. 

truskawkowy tort lodowy, podany na białej, ceramicznej paterze, ozdobiony świeżymi truskawkami i kwiatami

Czekoladowy tort lodowy w waflowych rurkach

To ten rodzaj tortu, który zanim zostanie zjedzony – zostaje „pożarty” wzrokiem. Wygląda równocześnie elegancko i domowo. Nadaje się zarówno do podania podczas letniego przyjęcia w ogrodzie, jak i imprezy urodzinowej dziecka, bez względu na aurę za oknem. 

Do przygotowania tortu będziesz potrzebować: 

  • około 3 litrów lodów waniliowych,
  • 250 ml słodkiej śmietany (tzw. kremówki),
  • kilka ulubionych kruchych ciastek z czekoladą,
  • kilka czekoladowych wafelków,
  • 2 opakowania waflowych rurek (najlepiej z nadzieniem!),
  • Kakao.

Sposób przygotowania:

  • dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia,
  • brzeg tortownicy wyłóż waflowymi rurkami – pionowo, jedna przy drugiej,
  • na dno wysyp połowę posiekanych ciastek z czekoladą i wafli czekoladowych,
  • włóż do blendera lody, dodaj kremówkę i kilka łyżek kakao,
  • blenduj do uzyskania gładkiej masy,
  • wyłóż połowę lodowej masy do tortownicy, wygładź łyżką lub szpachelką,
  • wysyp drugą część posiekanych ciastek z czekoladą i wafli czekoladowych,
  • wyłóż pozostałą część masy lodowe, wygładź łyżką lub szpachelką. 

Tort przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 12-18 godzin. Przed podaniem zdejmij obręcz tortownicy i udekoruj górę tortu wedle własnego uznania, np. bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Tort krój wzdłuż waflowych rurek, układając nóż pomiędzy nimi. 

Lodowy tort to deser, który nie może się nie udać! 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.