Maj to miesiąc rozpoczynający sezon na smaczne i pełne witamin warzywa. W sklepach i na straganach coraz częściej można znaleźć nowalijki. Młoda kapusta, bogata w cenne witaminy i wyjątkowo pyszna, zwykle podawana jest na gorąco z dużą ilością koperku i w towarzystwie młodych ziemniaków. Chcecie przyrządzić ją inaczej? Oto przepis na łososia z młodą kapustą podanego z cytrynową sałatką z kalafiora.
Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 gramach warzywa znajduje się nawet 36 miligramów witaminy C. To także źródło witamin z grupy B, A, E i K. Sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, dlatego warto czerpać z jej właściwości, gdy pojawia wśród innych kolorowych warzyw.
Młoda kapusta z łososiem – przepis
Danie, które proponuje Marcin Sikora, kucharz z Winiarni Zamojskiej, nie należy do typowych. Połączenie łososia z sezonowymi warzywami to przepis, który obudzi w kuchni kreatywność i zaskoczy wariacją smaków.
„Inspiracją do mojego przepisu były tradycyjne polskie gołąbki. Tym razem klasyczny farsz zastępuje marynowany łosoś, podany z sałatką z buraków, kalafiora oraz groszkiem cukrowym” – tłumaczy Marcin Sikora. „Dzięki połączeniu wielu warzyw, gotowe danie prezentuje się bardzo kolorowo i jest świetną propozycją na wiosenny obiad.”
Składniki:
- łosoś filet – 400 g
- liście młodej kapusty obgotowane jak na gołąbki – 6 szt.
- burak gotowany, tarty na tarce o dużych oczkach – 200 g
- jabłko zielone, krojone w paski – 100 g
- cebula krojona w kostkę – 100 g
- kalafior świeży podzielony na małe różyczki – 150 g
- czosnek posiekany w drobną kostkę – 2 ząbki plus 2 ząbki całe
- miód – 1 łyżka
- pistacje obrane, posiekane – 60 g
- sok z cytryny – 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- masło – 120 g
- cukier do smaku
- groszek cukrowy oczyszczony i blanszowany (chwile gotowany w wodzie z cukrem) – 50 g
- sos sojowy – 2 łyżki
- imbir świeży – łyżeczka
- kurkuma mielona do smaku
- otarta skórka z cytryny – 1 łyżeczka
- wino gruszkowe – 80 ml
- kolendra siekana świeża – 1 łyżka
- koperek posiekany – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Łososia oczyścić ze skóry i ości, podzielić na 3 kawałki, doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym (1 łyżka), posiekanym koperkiem i odstawić do zamarynowania. 90 g masła połączyć z posiekaną kolendrą, startym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Starte buraki połączyć z jabłkiem, sokiem z cytryny, miodem, 1 łyżką sosu sojowego i startym ząbkiem czosnku z 1 łyżką cytryny.
Zamarynowanego łososia układać na liściach kapusty, na nim sałatkę z buraków i zwijać jak gołąbki. Zawiniętego w kapustę łososia układać w naczyniu żaroodpornym; na nim układać masło ziołowe i piec w temperaturze 160 stopni 12 – 15 minut. Na patelni, na oleju zeszklić cebulę i posiekany czosnek, dodać kalafior i chwilkę przesmażyć, następnie podlać winem, dodać posiekany imbir, sok z cytryny 1 łyżka, skórkę z cytryny, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym, kurkumą, cukrem i solą. Pod koniec dodać zimne masło, groszek cukrowy i posiekane pistacje.
Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/