Maj to miesiąc rozpoczynający sezon na smaczne i pełne witamin warzywa. W sklepach i na straganach coraz częściej można znaleźć nowalijki. Młoda kapusta, bogata w cenne witaminy i wyjątkowo pyszna, zwykle podawana jest na gorąco z dużą ilością koperku i w towarzystwie młodych ziemniaków. Chcecie przyrządzić ją inaczej? Oto przepis na łososia z młodą kapustą podanego z cytrynową sałatką z kalafiora.

Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 gramach warzywa znajduje się nawet 36 miligramów witaminy C. To także źródło witamin z grupy B, A, E i K.  Sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, dlatego warto czerpać z jej właściwości, gdy pojawia wśród innych kolorowych warzyw. 

Młoda kapusta z łososiem – przepis 

Danie, które proponuje Marcin Sikora, kucharz z Winiarni Zamojskiej, nie należy do typowych. Połączenie łososia z sezonowymi warzywami to przepis, który obudzi w kuchni kreatywność i zaskoczy wariacją smaków.

„Inspiracją do mojego przepisu były tradycyjne polskie gołąbki. Tym razem klasyczny farsz zastępuje marynowany łosoś, podany z sałatką z buraków, kalafiora oraz groszkiem cukrowym” – tłumaczy Marcin Sikora. „Dzięki połączeniu wielu warzyw, gotowe danie prezentuje się bardzo kolorowo i jest świetną propozycją na wiosenny obiad.”

Składniki:

  • łosoś filet – 400 g
  • liście młodej kapusty obgotowane jak na gołąbki – 6 szt.
  • burak gotowany, tarty na tarce o dużych oczkach – 200 g
  • jabłko zielone, krojone w paski – 100 g
  • cebula krojona w kostkę – 100 g
  • kalafior świeży podzielony na małe różyczki – 150 g
  • czosnek posiekany w drobną kostkę – 2 ząbki plus 2 ząbki całe
  • miód – 1 łyżka
  • pistacje obrane, posiekane – 60 g
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • masło – 120 g
  • cukier do smaku
  • groszek cukrowy oczyszczony i blanszowany (chwile gotowany w wodzie z cukrem) – 50 g
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • imbir świeży – łyżeczka
  • kurkuma mielona do smaku
  • otarta skórka z cytryny – 1 łyżeczka
  • wino gruszkowe – 80 ml
  • kolendra siekana świeża – 1 łyżka
  • koperek posiekany – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Łososia oczyścić ze skóry i ości, podzielić na 3 kawałki, doprawić do smaku solą, cukrem, sosem sojowym (1 łyżka), posiekanym koperkiem i odstawić do zamarynowania. 90 g masła połączyć z posiekaną kolendrą, startym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Starte buraki połączyć z jabłkiem, sokiem z cytryny, miodem, 1 łyżką sosu sojowego i startym ząbkiem czosnku z 1 łyżką cytryny.

Zamarynowanego łososia układać na liściach kapusty, na nim sałatkę z buraków i zwijać jak gołąbki. Zawiniętego w kapustę łososia układać w naczyniu żaroodpornym; na nim układać masło ziołowe i piec w temperaturze 160 stopni 12 – 15 minut. Na patelni, na oleju zeszklić cebulę i posiekany czosnek, dodać kalafior i chwilkę przesmażyć, następnie podlać winem, dodać posiekany imbir, sok z cytryny 1 łyżka, skórkę z cytryny, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym, kurkumą, cukrem i solą. Pod koniec dodać zimne masło, groszek cukrowy i posiekane pistacje. 

 

Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.