Wielkanoc tuż, tuż. Jak co roku na naszych stołach nie może zabraknąć ciasta. Babka z migdałami i kokosem wpisze się w tradycję świąt, a jednocześnie zaskoczy nowymi smakami. Wypróbuj przepis jeszcze przed Wielkanocą

babka

Składniki (foremka na babkę o średnicy około 23 cm):

  • 225 g miękkiego masła
  • 65 g płatków migdałowych, np. KRESTO
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 180 g cukru lub erytrolu lub 200 g ksylitolu
  • 4 jajka L + 2 żółtka (białka można zamrozić lub użyć do jajecznicy, omletu).
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub kilka kropli olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 ml mleka kokosowego lub normalnego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Na suchej patelni przypraż płatki migdałowe i wiórki kokosowe, aż lekko się zezłocą. Dzięki temu babka będzie miała intensywniejszy aromat. Bakalie ostudź. Utrzyj na puszysty krem masło z cukrem i cukrem waniliowym (trwa to około 10 minut). Oddziel żółtka od białek w 4 jajkach (wcześniej umytych). To samo zrób z pozostałymi dwoma jajkami, tylko tutaj pamiętaj, aby odłożyć białka do innych zastosowań. Dodaj żółtka do masy maślanej i ubij kilka minut. Następnie dodaj białka, ubijaj 2–3 minuty.

Przesianą i wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia mąkę dodaj do masy i ubijaj 3–4 minuty. Dodaj przestudzone bakalie, wymieszaj łyżką. Wyłóż masę do wysmarowanej masłem/olejem foremki, wysypanej bułką tartą. Piecz ciasto na półce niższej niż środkowa. Czas pieczenia to około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczoną babkę studź na kratce. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem lub polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej albo polej lukrem.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.