Strucla makowa to prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. My przełamujemy tradycyjną konwencję i proponujemy ciasto w wersji z olejkiem migdałowym bądź rumowym, w towarzystwie rodzynek i orzechów włoskich. Pycha!

strucla makowa z dodatkami

Składniki (3 strucle):

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 14 g suszonych drożdży
  • 5 żółtek z jajek L
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 400 g maku mielonego, np BackMit
  • 400 ml mleka
  • 5 białek z jajek L
  • 150 g rodzynek
  • 150 g orzechów włoskich, np. KRESTO
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego

Na polewę:

  • sok z 1/2 cytryny
  • około 1 szklanki cukru pudru (do uzyskania odpowiedniej gęstości)
  • 1,5 łyżki serka mascarpone

Przygotowanie:

Przelej mleko do garnka, dodaj masło i mieszaj do jego rozpuszczenia. Przestudź. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier waniliowy, żółtka oraz mleko z masłem (ciepłe).    Całość miksuj około 5 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do          podwojenia objętości ciasta.

Mleko podgrzej z rodzynkami. Odstaw na 10 minut. Dodaj mak, posiekane orzechy, miód,  cynamon, olejek oraz otartą skórkę. Całość wymieszaj i ostudź. Ubij białka na sztywno, dodaj do masy, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach 30×20 cm. Wyłóż 1/3 masy, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Zroluj ciasto, końcówki zawiń pod spód. Gotową roladę zawiń w papier do pieczenia, zostawiając trochę luzu. Przełóż na blaszkę.

Powtórz czynność z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 170°C, z funkcją góra-dół. Piecz ciasto 35 minut. Cukier puder połącz z sokiem cytrynowym i serkiem. Polej przestudzone ciasto. Strucla makowa jest gotowa. 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.