Żurek, sałatka jarzynowa czy mazurek to tradycyjne wielkanocne potrawy. Przygotowanie niektórych z nich zajmuje jednak sporo czasu, przez co zamiast wypoczywać, spędzamy święta w kuchni. Właśnie dlatego warto poza sprawdzonymi klasykami wprowadzić do świątecznego menu coś nowego.
Wielkanocne potrawy, które smakują każdemu to często kulinarne wyzwanie. Coraz więcej osób decyduje się na diety wykluczające mięso, a pogodzenie potrzeb wszystkich gości może wydawać się problematyczne. W takiej sytuacji warto postawić na sprawdzone smaki i formę, ale w wersji roślinnej.
Wielkanocne białe kiełbaski z duszoną cebulką
Biała kiełbasa to produkt kojarzący się z Wielkanocą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w tym roku postawić na jej roślinną wersję. Nie tylko świetnie sprawdzi się jako dodatek do żurku, ale także w wersji śniadaniowej – podsmażana z cebulką i podana z sosem chrzanowo-musztardowym.
Składniki:
- białe kiełbaski wege, np. OneDayMore – 1 opakowanie
- cebula – 2 szt.
- suszony majeranek – 1 łyżeczka
- sól i mielony pieprz czarny – do smaku
Sos chrzanowo-musztardowy:
- chrzan – 3 duże łyżki
- gęsty jogurt naturalny – 8 łyżek
- majonez – 4-5 łyżek
- musztarda dijon lub francuska – 2 łyżeczki
- gruby szczypior – 1 pęczek
- sól i mielony pieprz czarny – do smaku
Dodatkowo:
- świeży szczypiorek – do dekoracji
- kolorowy pieprz – 1 garść
- oliwa – do smażenia
- ugotowane jajka – 2 szt. (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kiełbaski podsmażamy z dwóch stron ok. 7 minut na patelni na rozgrzanej oliwie, by się ładnie zarumieniły. Następnie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, aż się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy cebulę, aż zmięknie, a płyn odparuje. Cebula powinna się lekko wysuszyć i zarumienić. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewamy cebulę niewielką ilością wody. Podsmażone wcześniej kiełbaski wykładamy na patelnię z cebulą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Odstawiamy.
Chrzan łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i ponownie mieszamy. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem. Dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorem.
Na talerz wykładamy porcję sosu i układamy na nim podsmażone białe kiełbaski. Na kiełbaski wykładamy duszoną cebulkę. Sos chrzanowo-musztardowy podajemy dodatkowo w osobnej kokilce. Na talerzu układamy również ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem i pieprzem.
Omlety z wiosenną sałatką szparagową
Kolejnym składnikiem charakterystycznym dla wielkanocnego okresu są oczywiście jaja. A co, gdyby tym razem podać je w formie omletu? W towarzystwie świeżej i pełnej witamin sałatki szparagowej stanowią odmianę od ciężkich potraw i sałatek. Wielkanocne potrawy mogą być przecież w wersji light.
Składniki:
- roślinne omlety, np. OneDayMore o smaku jajecznym – 1 opakowanie
- zielone szparagi – 1 pęczek
- cytryna – ½ szt.
- rzodkiewki – 6 szt.
- czerwona cebula – 1 szt.
- ciecierzyca – 180 g
- pomidorki koktajlowe – 12 szt.
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Dodatkowo:
- twaróg wędzony – 100 g
- oliwa – do smażenia
- szczypiorek – ½ pęczka
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (w tym celu zginamy je – końcówka urwie się we właściwym miejscu), kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy ogień. Skrapiamy szparagi sokiem z cytryny.
Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Pokrojone warzywa i ciecierzycę łączymy w misce. Dodajemy szparagi razem z oliwą z patelni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Omlety OneDayMore układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Na talerz nakładamy porcję sałatki szparagowej. Obok układamy podpieczone omlety. Na wierzch sałatki kruszymy wędzony twaróg. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznych świąt