Żurek, sałatka jarzynowa czy mazurek to tradycyjne wielkanocne potrawy. Przygotowanie niektórych z nich zajmuje jednak sporo czasu, przez co zamiast wypoczywać, spędzamy święta w kuchni. Właśnie dlatego warto poza sprawdzonymi klasykami wprowadzić do świątecznego menu coś nowego.

wielkanocne potrawy - żurek

Wielkanocne potrawy, które smakują każdemu to często kulinarne wyzwanie. Coraz więcej osób decyduje się na diety wykluczające mięso, a pogodzenie potrzeb wszystkich gości może wydawać się problematyczne. W takiej sytuacji warto postawić na sprawdzone smaki i formę, ale w wersji roślinnej.

Wielkanocne białe kiełbaski z duszoną cebulką

Biała kiełbasa to produkt kojarzący się z Wielkanocą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w tym roku postawić na jej roślinną wersję. Nie tylko świetnie sprawdzi się jako dodatek do żurku, ale także w wersji śniadaniowej – podsmażana z cebulką i podana z sosem chrzanowo-musztardowym.

Składniki:

  • białe kiełbaski wege, np. OneDayMore – 1 opakowanie
  • cebula – 2 szt.
  • suszony majeranek – 1 łyżeczka
  • sól i mielony pieprz czarny – do smaku

Sos chrzanowo-musztardowy:

  • chrzan – 3 duże łyżki
  • gęsty jogurt naturalny – 8 łyżek
  • majonez – 4-5 łyżek
  • musztarda dijon lub francuska – 2 łyżeczki
  • gruby szczypior – 1 pęczek
  • sól i mielony pieprz czarny – do smaku

Dodatkowo:

  • świeży szczypiorek – do dekoracji
  • kolorowy pieprz – 1 garść
  • oliwa – do smażenia
  • ugotowane jajka – 2 szt. (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kiełbaski podsmażamy z dwóch stron ok. 7 minut na patelni na rozgrzanej oliwie, by się ładnie zarumieniły. Następnie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, aż się zeszkli. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy cebulę, aż zmięknie, a płyn odparuje. Cebula powinna się lekko wysuszyć i zarumienić. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewamy cebulę niewielką ilością wody. Podsmażone wcześniej kiełbaski wykładamy na patelnię z cebulą. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Odstawiamy.

Chrzan łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i ponownie mieszamy. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem. Dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorem.

Na talerz wykładamy porcję sosu i układamy na nim podsmażone białe kiełbaski. Na kiełbaski wykładamy duszoną cebulkę. Sos chrzanowo-musztardowy podajemy dodatkowo w osobnej kokilce. Na talerzu układamy również ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorem i pieprzem.

Omlety z wiosenną sałatką szparagową

Kolejnym składnikiem charakterystycznym dla wielkanocnego okresu są oczywiście jaja. A co, gdyby tym razem podać je w formie omletu? W towarzystwie świeżej i pełnej witamin sałatki szparagowej stanowią odmianę od ciężkich potraw i sałatek. Wielkanocne potrawy mogą być przecież w wersji light. 

Składniki:

  • roślinne omlety, np. OneDayMore o smaku jajecznym – 1 opakowanie
  • zielone szparagi – 1 pęczek
  • cytryna – ½ szt.
  • rzodkiewki – 6 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • ciecierzyca – 180 g
  • pomidorki koktajlowe – 12 szt.
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Dodatkowo:

  • twaróg wędzony – 100 g
  • oliwa – do smażenia
  • szczypiorek – ½ pęczka

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (w tym celu zginamy je – końcówka urwie się we właściwym miejscu), kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy ogień. Skrapiamy szparagi sokiem z cytryny.

Rzodkiewki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Pokrojone warzywa i ciecierzycę łączymy w misce. Dodajemy szparagi razem z oliwą z patelni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Omlety OneDayMore układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C ok. 15 minut, aż się zarumienią.

Na talerz nakładamy porcję sałatki szparagowej. Obok układamy podpieczone omlety. Na wierzch sałatki kruszymy wędzony twaróg. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznych świąt 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.