Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Wielkanoc kojarzy się nam przede wszystkim ze święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i wypiekami. Co przygotować na te święta? Oto przepisy szefa kuchni Marcina Sikory na tradycyjne dania. 

tradycyjne dania - chleb

Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem, a liczba jego odsłon jest naprawdę długa – pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Tradycyjne dania bez chleba? Niemożliwe!

„Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni” – mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką.

Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Daniem, którego również nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem. Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:

„Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych” – mówi kucharz.

Przepis na kulebiak 

Składniki:

    Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 ml mleka
  • jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 30 g świeżych drożdży
  • Farsz:

  • 300 g białej, szatkowanej kapusty
  • 100 g tartej na grubych oczkach marchewki
  • 100 g krojonych w grubą kostkę boczniaków
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ suszonego lubczyku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 8 szt. gotowanych jajek
  • 80 g krojonej w kostkę cebul
  • 2 łyżki tartego chrzanu

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj starte masło i jajko.
  2. Majeranek, chrzan i drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąkę.
  3. Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Sposób wykonania farszu:

  1. Na oleju zeszklij cebule i czosnek, dodaj boczniaki, marchewkę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj kapustę i ponownie smaż wszystkie składniki na patelni.
  2. Dodaj śmietankę, majeranek, lubczyk i dusić na małym ogniu.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pierzem ziołowym.
  4. Gdy śmietanka się zredukuje dodaj chrzan.
  5. Na końcu ostudź farsz.

Formowanie kulebiaka:

  1. Ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj je w prostokąt, na grubość około 0,5 cm.
  2. Gotowe ciasta wyłóż przygotowanym farsz oraz ugotowanym jajkiem, następnie zwiń w roladę.
  3. Roladę posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.

 

Święta Wielkanocne to dobry czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.