Chwila przerwy? Przedpołudniowa kawa? A może spotkanie ze znajomymi? Na każdą z tych okazji przyda się coś słodkiego domowej roboty, choćby obłędnie czekoladowe kruche ciasteczka z makiem. Pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Składniki na kruche ciasteczka z makiem:
- 160 g mąki
- 40 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- 150 g cukru lub erytrytolu
- 100 g ciemnej czekolady
- 120 g masła
- 200 g maku mielonego, np. BackMit
- 200 ml mleka
- dwie łyżki miodu
- dwie łyżki dżemu śliwkowego
- garść ulubionych bakalii. np. KRESTO
- 120 g cukru pudru
- 80 g miękkiego masła
Opcjonalnie: ekstrakt z pomarańczy, łyżka mleka
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuść z masłem i zostaw do ostudzenia. Jajko ubij z cukrem i ciągle miksując, połącz z czekoladą, dodaj mąkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formuj z masy kuleczki, spłaszcz je i piecz 12 minut w temperaturze 180 °C. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj z miodem i bakaliami oraz dżemem, a cukier ubij z masłem. Na przygotowane ciasteczka po okręgu nałóż szprycą masę maślaną, do środka nałóż łyżką masę makową.