Chwila przerwy? Przedpołudniowa kawa? A może spotkanie ze znajomymi? Na każdą z tych okazji przyda się coś słodkiego domowej roboty, choćby obłędnie czekoladowe kruche ciasteczka z makiem. Pyszne i szybkie w przygotowaniu.

kruche ciasteczka z makiem

Składniki na kruche ciasteczka z makiem:

  • 160 g mąki
  • 40 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwa jajka
  • 150 g cukru lub erytrytolu
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 120 g masła
  • 200 g maku mielonego, np. BackMit
  • 200 ml mleka
  • dwie łyżki miodu
  • dwie łyżki dżemu śliwkowego
  • garść ulubionych bakalii. np. KRESTO
  • 120 g cukru pudru
  • 80 g miękkiego masła

Opcjonalnie: ekstrakt z pomarańczy, łyżka mleka

Przygotowanie: 

Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuść z masłem i zostaw do ostudzenia. Jajko ubij z cukrem i ciągle miksując, połącz z czekoladą, dodaj mąkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formuj z masy kuleczki, spłaszcz je i piecz 12 minut w temperaturze 180 °C. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj z miodem i bakaliami oraz dżemem, a cukier ubij z masłem. Na przygotowane ciasteczka po okręgu nałóż szprycą masę maślaną, do środka nałóż łyżką masę makową.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.