Macie ochotę na deser z okazji Dnia Dziecka? Zróbcie domowe lody – naturalne, o smaku wanilii, z truskawkową albo borówkową polewą. Przygotowanie trwa krótko, chłodzenie dłużej, ale na dobre rzeczy warto poczekać.

domowe lody

Składniki:

Lody waniliowe:

  • 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 ml schłodzonej śmietany 30%
  • laska wanilii lub pasta/ ekstrakt waniliowy

Polewa owocowa:

  • 200 g truskawek (bądź innych sezonowych owoców)
  • 100 ml wody, np. Mama i ja
  • 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości owoców)

Przygotowanie:

W dużej misie ubij śmietanę. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i zeskrob z niej ziarenka. Dodaj do śmietany. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mleko skondensowane. Ubijaj do mocnego spienienia (masa nie ubije się na sztywno). Przelej całość do pojemnika. Zamknij go i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a jeśli masz więcej czasu – najlepiej na całą noc. Domowe lody gotowe! 

Truskawki, jagody albo borówki zasyp cukrem i lekko upraż w garnuszku lub na patelni. Następnie zalej je wodą i duś do odparowania płynu (aż całość zgęstnieje). Podawaj do lodów.

Polewa sprawdzi się również do naleśników, gofrów, placuszków czy owsianki.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.