Kuchnia dawna

Choć ciężko w to uwierzyć, najstarsza znana książka kucharska pochodzi z I wieku przed naszą erą i przybliża specyfikę kuchni…

Arabskie smaki

Kuchnia arabska słynie z intensywnych i ostrych dodatków, które cenione są zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jedną z…

Zimowe smaki herbaty

Zimą nic tak nie poprawia nastroju jak kubek gorącej herbaty. Można do niej dodać cynamon, pomarańczę, goździki, miód albo anyż.…

Wigilijna zupa śledziowa

Współczesna kuchnia oferuje wiele ułatwień, dzięki którym skraca się czas przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych potraw. Są jednak składniki, które potrzebują…

Jesienna zupa na odporność

Jesienna zupa na odporność

Coraz chłodniejsze dni, ograniczona ilość światła słonecznego i jesienne słoty sprzyjają niestety wszelkim sezonowym przeziębieniom. Jak im zapobiegać? We wzmacnianiu…

Nasiona w menu

Do niedawna najpopularniejszym dodatkiem do sałatek i zup były grzanki. Dziś ich miejsce coraz częściej zajmują prażone nasiona – jeszcze…

Obiad inaczej

Zamiłowanie do nowości kulinarnych nie zawsze musi znaleźć swoje ujście w wyszukiwaniu coraz to bardziej egzotycznych komponentów. Czasem sposobem na…

Zdrowe lody

Masz ochotę na lody? Zrób je domowym sposobem. Deser ten można przyrządzić na bazie wody, jogurtów, lub soków owocowych i…