Polecamy tę surową, a nie suszoną, która jest zatapiana w cukrze. Przepisy z taką żurawiną na słodko i słono to pyszne i zdrowe przekąski.

Tekst: Joanna Zaguła

Najbardziej popularna jest ta suszona. Ale uwaga – najczęściej w procesie przetwarzania dodaje się do niej sporo cukru. My zachęcamy do kupowania i jedzenia tej surowej, bo właśnie zaczął się na nią sezon. Kupicie ją na targach, bazarkach, a czasem nawet w supermarketach. Lubimy ją w granoli i batonikach, ale zaproponujemy też inne pyszne przepisy z żurawiną.

Warto ją jeść nie tylko dlatego, że jest smaczna, ale też ze względu na jej zdrowotne właściwości. Znana jest przede wszystkim z tego, że leczy zapalenie dróg moczowych. A to dlatego, że działa antybakteryjnie. Jedzcie ją więc także w sezonie przeziębieniowym.  Zawiera też silne antyoksydanty, co oznacza, że jedząc ją często, będziemy dłużej młodo wyglądać i odpędzimy od siebie choroby nowotworowe. Polecamy ją również osobom chorującym na serce. Dania z nią mogą być niezwykle zdrowe, ale nie zawahamy się polecić też takich trochę bardziej grzesznych dietetycznie.

Na słodko

Z żurawiny zrobicie pyszny dżem lub chutney (na słono). Doprawiajcie te przetwory rozmarynem albo wanilią. Z takiego dżemu albo z kubeczka świeżych owoców zasypanych cukrem, zrobicie świetne nadzienie do tarty z kruchego ciasta. Wystarczy je zapiec i podać z cukrem pudrem, miętą i ewentualnie śmietaną. Na słodko polecamy żurawinę w owsiance na mleku kokosowym z gruszką i w maślanych kruchych ciasteczkach w towarzystwie posiekanej białej czekolady. Żurawina wielkoowocowa sprawdza się też fantastycznie jako dekoracja do ciast. Umyte i dobrze osuszone owoce wrzucajcie do misy z niewielką ilością cukru pudru i potrząsajcie tak, by pokrył kuleczki. Na torcie będą wyglądały jak oszronione.

Wytrawnie

Żurawina to klasyczny dodatek do pieczonych mięs. Można nią faszerować kaczkę albo podawać w formie sosu do wołowiny. My jednak wolimy ją w sałatce. Z jabłkiem, gruszką, orzechami włoskimi i rukolą. Albo z pomidorami, serem feta i bazylią. Rozpustnym przysmakiem jest pieczony camembert z sosem z tych czerwonych owoców i siekanymi pistacjami.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.