To nazwy tych samych, pysznych grzybów. Sezon na nie trwa jeszcze przez dwa tygodnie, czyli do października. Opowiemy o tym, jak przygotować kurki, by nie były gorzkie i podamy najprostszy przepis na lisiczki z makaronem.

Tekst i zdjęcia: Patrycja Skwierczyńska

Kurki są malutkie, żółte, delikatne. Mają korzenny, lekko pieprzny smak. W wyglądzie charakteryzuje je wklęsły kapelusz. Im są starsze, tym bardziej lejkowaty ma kształt. Uwaga – spacerując w lesie w poszukiwaniu tych grzybów, uważajcie na sobowtóra. Lisówka pomarańczowa do złudzenia przypomina kurkę. Odróżnia ją kolor – jest bardziej pomarańczowa od kurki i ma gęstsze blaszki.

Czyszczenie kurek wymaga wiele czasu. Po odcięciu uszkodzonych kawałków grzybów należy je dokładnie wypłukać. Jak mawiała babcia: „w przynajmniej pięciu wodach”. Ważne, by chwilę poleżakowały w misce z wodą, potem trzeba przepłukać je na durszlaku aż będą całkiem czyste. Takie przygotowanie kurek do dalszej obróbki sprawi, że nie będą gorzkie oraz gumowate. Dla pewności możemy przed dodaniem do dania usmażyć je na suchej patelni lub gotować w wodzie przez około 10 minut. Jeżeli mamy zamiar je zamrozić, dobrym sposobem na pozbycie się goryczki jest zblanszowanie ich przed włożeniem do zamrażarki. Pamiętajcie – nie trzymamy zamrożonych kurek dłużej niż 3 miesiące.

Szybki przepis na makaron z kurkami

Co będzie nam potrzebne:

Makaron tagliatelle lub ten, który najbardziej lubicie.
Kurki (im więcej, tym lepiej)
Jedna cebula
Cztery ząbki czosnku
Śmietanka 30%
Pietruszka
Oliwa z oliwek
Ewentualnie rukola oraz parmezan
Pieprz
Sól (o ile nie dodajemy parmezanu)

Wstawicie wodę na makaron. Rozgrzejcie oliwę i wrzućcie do niej pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy cebulka będzie przezroczysta, dodajcie pokrojony czosnek. Po chwili możemy wrzucić nasze kurki i smażąc je na wolnym ogniu, patrzeć, jak zmniejszają swoją objętość. Zapewne właśnie zagotowała się woda. Włóżcie więc do niej makaron na odpowiednią ilość czasu i przygotujcie durszlak. Rada – zostawcie ¼ kubka wody z gotowania makaronu. Po dodaniu do kurek ładnie zagęści sos i sprawi, że przylepi się do makaronu. Kiedy zapach kurek i cebuli obejmie już całą kuchnię, dodajcie śmietankę i duście sos na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by uzyskać konsystencję lekko gęstego sosu. Dodajcie pieprz do smaku, a po 5 minutach – parmezan oraz pietruszkę. Zostawcie jeszcze na minutę. Kiedy makaron będzie gotowy, połączcie ze sobą składniki na patelni lub w garnku. Sos powinien pokryć każdy milimetr makaronu. Dodajcie rukolę i podajcie na stół. Smacznego!

Zblanszowane kurki dodajcie do ulubionej sałaty i warzyw, podajcie z jajkiem w koszulce. Zdjęcie zrobione w warszawskiej restauracji Lobo Bistro, gdzie wciąż znajdziecie w menu świeże kurki.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.