Sezon na śliwki trwa. Jesienią smażymy z nich powidła, dodajemy do ciast i mięs. Klasyka. A gdyby tak poeksperymentować trochę…
Warzywne placki to pomysł w sam raz na jesienny obiad lub kolację. Nie muszą być z ziemniaków. Mogą z marchewki,…
Tajlandia umiejscowiona jest w bliskim sąsiedztwie dwóch najbardziej zaludnionych państw świata – Chin i Indii. Nie tylko na mapie geograficznej…
Zamiłowanie do nowości kulinarnych nie zawsze musi znaleźć swoje ujście w wyszukiwaniu coraz to bardziej egzotycznych komponentów. Czasem sposobem na…
Francuzi mają absolutnego hopla na punkcie cukru. Dodają go do wody, mleka, słodzą kawę i herbatę. Przeciętny Francuz spożywa rocznie…
Beza Pavlova, przekładana śmietanowym kremem i dekorowana sezonowymi owocami, to jeden z deserów idealnych. Jej sekretem jest pieczenie w odpowiedniej…
Jeśli w gorące dni szukasz ochłodzenia, a dość już masz picia czystej wody, przygotuj domową lemoniadę na bazie herbaty z…
Koktajl na bazie mleka to sprawdzony sposób na pożywne i zdrowe śniadanie, podwieczorek oraz pomysł na apetycznie wyglądającą przekąskę z…
Lody to jedna z najbardziej lubianych form letnich deserów. A kiedy są naturalne, robione w domu i wzbogacone zdrowymi dodatkami,…
Domowe lody to najlepszy deser na upalne dni. Wystarczy szklanka jogurtu, owoce, garść szpinaku, odrobina miodu i dobry blender. Potem…
Pudding z chia i jeżynami można zjeść na śniadanie albo podwieczorek. Dodaje energii, jest zdrowy, smaczny, a co więcej –…
Masz ochotę na lody? Zrób je domowym sposobem. Deser ten można przyrządzić na bazie wody, jogurtów, lub soków owocowych i…
Masz ochotę na niebanalny deser? Przygotuj shake z gorzką czekoladą i bananami. Sekretem jego smaku są składniki najlepszej jakości –…
Lubisz sushi? Zrób je w domu. Dziś jest ku temu świetna okazja – Międzynarodowy Dzień Sushi. Podstawą tradycyjnego sushi są…
Gdy tylko robi się ciepło, spotykamy się na garden party na działkach, w przydomowych ogrodach, na miejskich plażach czy w…
Jagody to prawdziwy leśny skarb i rekord w kategorii „siła przeciwutleniaczy”. Obecność niebieskofioletowych antocyjanów sprawia, że poprawiają krążenie krwi, pracę…
Klasyczny włoski deser ze śmietanki i mleka z dodatkiem żelatyny i owoców przygotowuje się błyskawicznie, ale potem studzi przez kilka godzin.…
Sezon na truskawki uważamy za otwarty. Za moment bazarki i sklepy warzywne pełne będą soczystych czerwonych owoców, z których można…
Przepisów na spaghetti alla carbonara jest wiele. Większość z nich to jednak wariacje na temat tego włoskiego klasyka. Matteo Brunetti…
Rabarbar kojarzy się nam z błogim dzieciństwem spędzanym u babci i smakiem rabarbarowego kompotu lub ciasta drożdżowego. Sezon na rabarbar…
Sezon na szparagi w pełni, podobnie jak sezon na czosnek niedźwiedzi. W dodatku pomidory smakują już pomidorowo. To najlepsze powody…
Wiosną i latem, kiedy pogoda dopisuje, zdecydowanie częściej sięgamy po orzeźwiające napoje. By były zdrowe, warto przygotowywać je samemu, używając do…
Szukasz obiadowej alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu? Wypróbuj przepisy na azjatyckie przysmaki. Teraz to proste, bo składniki niezbędne do przygotowania…
Masz ochotę na lekką kolację w azjatyckim stylu? Przygotuj sałatkę z krewetkami marynowanymi w chili i cytrynie z dodatkiem pietruszki.…
Ten prosty przepis na aromatyczne danie bez glutenu jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy garść makaronu,…
Herbata z jadalnymi kwiatami to jeszcze rzadko spotykany napój. Dlatego tak oryginalny, a do tego banalny w wykonaniu. Przed jego…
Kuchnia wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Paradoksalnie, decydując się na wykluczenie mięsa z jadłospisu, możemy dzięki temu odkryć zupełnie…
Jeśli w najbliższym czasie szykuje ci się spotkanie w kobiecym gronie, przygotuj nietypowy deser – pralinki z białej czekolady ze…
Tradycyjne bajgle wywodzą się najprawdopodobniej z Krakowa. Później, razem z podróżującymi za ocean osadnikami, dotarły do Ameryki Północnej, a konkretnie…
Fleksitarianizm to dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Jakie…