Domowe sushi

Lubisz sushi? Zrób je w domu. Dziś jest ku temu świetna okazja – Międzynarodowy Dzień Sushi.

Podstawą tradycyjnego sushi są tylko trzy składniki: ryż, ocet ryżowy i ryba. Przez Japończyków przyrządzane jest od wieków, idealnie wpisując się w ich kulturę prostego i niezwykle estetycznego jedzenia oraz odpowiedniego celebrowania każdego posiłku. Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, lekkość i świetny wpływ na organizm, od kilkunastu lat sushi podbija również serca i kubki smakowe Europejczyków. Dziś w restauracjach możemy znaleźć nie tylko klasyczne propozycje sushi, ale również niekonwencjonalne, pomysłowe połączenia takie czyli sushi z dodatkiem kurczaka, wegetariańskie czy z owocami.

Bardzo popularne stały się też akcesoria i składniki, które pozwalają przygotować japoński specjał w domu – można kupić je praktycznie w każdym większym sklepie. Takie samodzielne komponowanie sushi to nie tylko świetna kulinarna zabawa, ale też możliwość dodania do rolki nieoczywistych elementów – stworzenia wegetariańskiej propozycji z tofu, owocami i orzechami pekan czy wymieszania sezamu z pokruszonymi orzechami makadamia.

Klasyczne sushi  w orzechowej posypce

Składniki:

  • 200g ryżu do sushi
  • ½ kg świeżego tuńczyka
  • 120 g serka Philadelphia
  • 1 zielony ogórek
  • 3 listki sushi nori
  • 75 g orzechów makadamia, np. Bakalland
  • 200 g sezamu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 płatków marynowanego imbiru w zalewie

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, wsypujemy cukier i szczyptę soli, delikatnie podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy z ryżem i całość studzimy. Łososia kroimy w paski, ogórka obieramy i kroimy w słupki. Na macie bambusowej układamy centymetrową warstwę ryżu, kładziemy na nim nori, a następnie przy dolnej krawędzi nori rozsmarowujemy warstwę serka Philadelphia, układamy na niej kawałki łososia i ogórka. Zawijamy w taki sposób, by nori i składniki znajdowały się w środku rolki, a ryż otaczał ją z zewnątrz. Gotowa rolkę kroimy na równe części, posypujemy sezamem i pokruszonymi orzechami makadamia. Podajemy z sosem sojowym, imbirem i wasabi.

Wegetariańskie sushi z owocami i orzechami

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 200 g ryżu do sushi
  • 100 ml soku z buraka
  • 1 mango
  • 1 granat
  • 75 g orzechów pekan, np. Bakalland
  • 200 g tofu
  • 1 ogórek
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 płatków marynowanego imbiru w zalewie

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, wsypujemy cukier i szczyptę soli, delikatnie podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy z ryżem i całość studzimy. Do ostudzonego ryżu dodajemy pokruszone orzechy pekan. Ryż dzielimy na pół – jedną część mieszamy z sokiem z buraka, a drugą z posiekaną rukolą. Warzywa, owoce i tofu kroimy w słupki. Nori umieszczamy przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Tworząc pierwszą rolkę, na nori rozkładamy warstwę ryżu z rukolą, pozostawiając 1 cm marginesu z góry i z dołu. Przy krawędzi ryżu układamy tofu, mango, paprykę i kilka liści szpinaku. Zawijamy tak, by nori zamknęły ryż i składniki w środku rolki. Tworząc drugą rolkę, nori i barwiony sokiem z buraka ryż przygotowujemy dokładnie tak, jak wcześniej. Przy krawędzi ryżu układamy mango, paprykę, ogórka, awokado i kilka liści szpinaku. Całość zawijamy. Gotowe rolki kroimy na równe kawałki.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.