Risotto z borowikami i parmezanem

Risotto z borowikami i parmezanem to pyszne danie, które kusi wyśmienitym smakiem i aromatem. Jest dość proste w przygotowaniu i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.

Do przygotowania risotto potrzebne będą dobrej jakości składniki i odrobina cierpliwości, której wymaga mieszanie ryżu przy przygotowaniu potrawy.

Składniki:

  • 13 g suszonych borowików, np. w plastrach Devaldano
  • 70 g masła
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 750 ml bulionu
  • 70 g startego parmezanu
  • kilka gałązek pietruszki i tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Borowiki zalej szklanką wody i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz grzyby, ale wywar z namaczania zachowaj – przyda się do sosu. Na patelni rozpuść 50 g masła, wrzuć drobno pokrojone szalotki i duś przez 3 min. Dodaj rozgnieciony czosnek i podsmażaj przez kolejne 3 min. Borowiki pokrój w paski i wrzuć na patelnię. Smaż na wolnym ogniu przez 5 min. Dodaj ryż i mieszając, smaż, aż będzie szklisty. Stopniowo podlewaj wywarem. Zmniejsz ogień i mieszaj tak długo, aż ryż wchłonie wywar. Cały czas mieszając, wlej pół szklanki bulionu. Powtarzaj ten proces do czasu, aż ryż będzie al dente. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 50 g startego parmezanu, 20 g masła, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Przemieszaj. Przed podaniem posyp startym parmezanem i świeżym tymiankiem.

Szef Kuchni Devaldano radzi:

Nie płucz ryżu przed gotowaniem. Zachowana w ten sposób skrobia spowoduje, że ryż stanie się miękki i kleisty, a risotto będzie miało idealną konsystencję!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.