Risotto z borowikami

Risotto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Potrzebna jest jednak chwila czasu i odrobina cierpliwości przy nieustannym mieszaniu dania podczas gotowania. Efekt jest jednak powalający!

Czy wiecie, że za sprawą borowików risotto staje się tak aromatyczne, że jeszcze zanim zostanie podane na stół, robi ogromne wrażenie samym zapachem dobiegającym z kuchni? Spróbujcie koniecznie.

risottoSkładniki:

  • 40 g krojonych w plastry suszonych borowików, np. Devaldano
  • ryż do risotto
  • 100 g parmezanu
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • pół kostki masła
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 0,75 l bulionu drobiowego lub grzybowego
  • ulubione włoskie przyprawy
  • świeże zioła, pietruszka, szafran (opcjonalnie)

risotto 2Przygotowanie:

Przed rozpoczęcie gotowania grzyby płuczemy i przekładamy do pojemnika z wodą. Po ok. godzinie odcedzamy i kroimy na nieduże kawałki. Pamiętajmy, aby nie wylewać soku pozostałego po moczeniu borowików – posłuży nam do przygotowania sosu.

Do przygotowania risotto potrzebna nam będzie głęboka patelnia. Na rozgrzana oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ryż i zaczynamy najważniejszą i zarazem najbardziej żmudną część naszego gotowania – mieszanie. Każdej kolejnej czynności towarzyszyło będzie nieprzerwane mieszanie ryżu z kolejnymi dodatkami na patelni, co może nam zając nawet 30 minut.  Ryż smażymy z cebulą na oliwie ok. 2-3 minut – do momentu aż nabierze szklistego koloru. Następnie dodajemy wino i czekamy (mieszając), aż ryż  wchłonie całość. Dodajemy sok grzybowy i czynność powtarzamy. Następnie wlewamy dwie chochle bulionu (jeżeli mamy dostęp do szafranu, to dodajemy go do bulionu i całość podgrzewamy na średnim ogniu) i po raz kolejny mieszając, czekamy, aż ryż wchłonie całą jego porcję. Czynność tą powtarzamy kilkukrotnie, dopóki nie uznamy, że uzyskaliśmy już idealną konsystencję ryżu. Po dodaniu ostatniej porcji bulionu, dodajemy pokrojone borowiki. Po zredukowaniu całości, roztapiamy w ryżu masło (mieszając) i dodajemy starty parmezan. Podajemy ze świeżymi ziołami. Smacznego.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.