Nasiona w menu

Do niedawna najpopularniejszym dodatkiem do sałatek i zup były grzanki. Dziś ich miejsce coraz częściej zajmują prażone nasiona – jeszcze bardziej pożywne, a do tego pełne witamin i minerałów. Z ich pomocą zarówno śniadanie, obiad, jak i deser nabiorą zupełnie nowego smaku.

Wśród nasion, które warto włączyć do menu,znajdują się między innymi ziarna słonecznika, dyni, szałwia hiszpańska, siemię lniane, sezam, czarnuszka i ostropest plamisty. Dzięki nim uzupełnimy codzienną dietę w magnez, białko, witaminę E, kwasy omega-3, żelazo, selen oraz wiele innych mikro- i makroelementów oraz składników odżywczych niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu. Z punktu widzenia zdrowia, warto sięgnąć po ziarna ze względu na bogaty skład. Nie można jednak lekceważyć tkwiącego w nich potencjału kulinarnego oraz wszechstronności, z jaką potrafią wzbogacić smak nawet najprostszych potraw.

Nie bez znaczenia pozostaje również łatwość przechowywania. Nasiona i ziarna, podobnie jak orzechy, wystarczy trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w zacienionym miejscu. W takiej formie pozostaną dobre do spożycia przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.

Kuchnia usiana smakiem

Klasykiem jest dodawanie prażonych pestek dyni i słonecznika do sałatek i kremowych zup. Warto sięgnąć po garść tych sycących nasionek także w innych sytuacjach, na przykład wtedy, gdy planujemy upieczenie domowego chleba. Z wypiekami na słono apetycznie komponuje się także wyrazista czarnuszka. Ponadto z ich pomocą przyrządzimy zdrowe batoniki energetyczne, a także domowe muffinki. „Wytrawne babeczki, dzięki odpowiedniemu dobraniu dodatków, mogą zamienić się w pożywną przekąskę serwowaną tak na ciepło, jak i na zimno. Aby stały się wyjątkowo pożywne, dodajmy do nich garść ziaren słonecznika oraz pokrojony w drobną kostkę ser żółty oraz pikantną paprykę chili. Zarówno tuż po wyjęciu z pieca, z wciąż ciągnącym się serem, jak i po wystudzeniu, zaspokoją apetyt, a dzięki papryce dodatkowo rozgrzeją od środka”– opowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Z sezamu przygotujemy natomiast zdrową i bajecznie chrupiącą panierkę do filetów drobiowych, rybnych, jak i smażonego sera, a nawet warzyw. Nasiona chia warto wykorzystać do przygotowania treściwych deserów z dodatkiem owoców. Z kolei zmielone w domowym młynku siemię lniane oraz ostropest warto dosypywać do koktajli i owsianki.

Muffinki z serem, chili i słonecznikiem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Savoury Potato Muffins with Chili, Poppy and Sunflower Seeds, nasiona

Składniki:

  • 1 świeża zielona papryka
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 100 g czarnych oliwek drylowanych
  • 2 świeże papryki chili
  • 500 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 250 g sera, np.Nadbiebrzańskiego Mońki
  • garść liści świeżej bazylii
  • 3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego

 

Savoury Potato Muffins with Chili, Poppy and Sunflower Seeds, nasiona

Przygotowanie:

Papryki pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać w plasterki i razem podsmażyć na łyżce oliwy, na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, oliwę i wymieszać. Ser pokroić w centymetrową kostkę, bazylię posiekać, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Dodać również ziarna słonecznika.

Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki lub do specjalnej blaszki muffinkowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 160oC przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Wyśmienite na ciepło lub na zimno.

 

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.