Shake mleczno-kawowy z kokosową nutą

Masz ochotę na niebanalny deser? Przygotuj shake z gorzką czekoladą i bananami. Sekretem jego smaku są składniki najlepszej jakości – ekologiczne mleko, dojrzałe owoce, dobrej jakości czekolada.

Przepis poleca: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

(na 4 porcje)

  • mleko ekologiczne, np. BIO od OSM Piątnica – 500 ml
  • kawa rozpuszczalna – 3 łyżki
  • cukier brązowy – 3 łyżeczki
  • czekolada gorzka – ½ tabliczki
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • dojrzały banan – 2 średnie sztuki
  • lód – 5-6 kostek

Przygotowanie:

Odlać do garnka 150 ml mleka, dodać kawę rozpuszczalną, cukier brązowy, połamaną czekoladę, wiórki kokosowe i całość zagotować, często mieszając. Przestudzić, dodać pokrojonego banana, lód i pozostałe zimne mleko. Wszystko dokładnie zmiksować, przelać do szklanek i udekorować pokrojonymi orzechami nerkowca lub wiórkami kokosowymi.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.