Warzywne placki to pomysł w sam raz na jesienny obiad lub kolację. Nie muszą być z ziemniaków. Mogą z marchewki, cukinii, białej kapusty albo z ciecierzycy. Najlepiej smakują z domowymi dipami lub orientalnymi przyprawami.

Oto trzy przepisy na warzywne placki, które z łatwością przyrządzisz w piekarniku lub na patelni. Jeśli chcesz, żeby placki z piekarnika były równie chrupiące jak te z patelni, spryskaj je olejem lub oliwą albo ręcznie delikatnie natłuść przed pieczeniem. Podawaj placki z domowym dipem z jogurtu greckiego i szczypiorku albo – jeśli lubisz ostre przyprawy – z harissą czy pikantną pastą z chilli.

Placki marchewkowe

Składniki:

  • 5 średnich marchewek, startych lub poszatkowanych blenderem
  • 1 szklanka humusu, np. marki Jasmeen
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • posiekany szczypiorek

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Postaw patelnię na średnim ogniu. Używając chochli, rozprowadź masę na rozgrzanej patelni – około 1/4 szklanki na jednego placka. Smaż ok. 5 minut po każdej stronie lub do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj z domowym dipem z jogurtu greckiego z posiekanym szczypiorkiem.

Placki z ciecierzycy

Składniki:

  • 260g ciecierzycy gotowanej, np. marki Jasmeen
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki mąki (pszennej lub z ciecierzycy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka pasty tahini
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Odcedź ciecierzycę, zostawiając na później kilka łyżek zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka – może przypominać masę na falafele. Dodaj do niej 2 łyżki (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta) odlanego uprzednio płynu, jajko, starty czosnek oraz suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy, łącznie z tahini. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Na rozgrzaną patelnię nakładaj placki ok 1 cm grubości i smaż z obu stron, aż będą miały złoty kolor i lekko urosną.

Pieczone placki ze szpinaku i kapusty

Składniki:

  • 2 ½ szklanki szpinaku
  • 2 szklanki białej kapusty
  • 1 cebula
  • ¼ szklanki świeżej pietruszki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • harissa, np. marki Jasmeen

Przygotowanie:

Ustaw piekarnik na 200 stopni. Drobno poszatkuj szpinak, kapustę, cebulę i natkę pietruszki. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Wymieszaj warzywa razem w dużej misce.Dodaj rozbełtane jajko i mąkę. Dobrze wymieszaj widelcem i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Rozprowadź olej na blaszce do pieczenia. Jeśli nie masz oleju lub oliwy w sprayu, użyj nasączonego olejem ręcznika kuchennego, by delikatnie natłuścić całą blachę. Dużą łyżką nakładaj masę na blachę, rozprowadzając ją tyłem łyżki. Piecz 10 minut, aż będą miały złoty kolor. Następnie odwróć i piecz kolejnych 10 minut.

Delikatne placuszki podawaj z pikantną harissą, która nada daniu orientalnego charakteru.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.