Domowe lody chałwowe

Lody to jedna z najbardziej lubianych form letnich deserów. A kiedy są naturalne, robione w domu i wzbogacone zdrowymi dodatkami, stają się pysznym sposobem na słodkie orzeźwienie w gorące dni.

Składniki:

Lody:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 36%
  • 100 g chałwy waniliowej
  • solony karmel
  • garstka orzechów pecan, np. Kresto

Solony karmel:

  • 4 łyżki cukru
  • 60 ml wody
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 50 g orzechów pecan
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy karmel, studzimy do temperatury pokojowej (ok. 1 godziny), następnie przygotowujemy lody. 

Solony karmel:

  1. Cukier przesypujemy cienką warstwą do garnka. Ogrzewamy go na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Można kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszając.
  2. Dodajemy wodę, energicznie mieszamy. Gotujemy 3–4 minuty.
  3. Dodajemy śmietanę, gotujemy ok. 1 minutę.
  4. Dodajemy masło i pokrojone orzechy oraz sól. Gotujemy ok. 1 minutę.
  5. Garnek zdejmujemy z ognia. Karmel studzimy.

Lody:

  1. Schłodzony przez noc ser mascarpone i śmietanę przekładamy do misy miksera i ubijamy na najszybszych obrotach.
  2. Chałwę drobno siekamy, dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
  3. Połowę masy wykładamy do pojemnika, a na nią wylewamy połowę karmelu.
  4. Wykładamy na karmel pozostałą część masy. Na jej wierzch wylewamy ponownie karmel i posypujemy orzechami.
  5. Pojemnik z lodami przykrywamy i chowamy na ok. 5 godzin do zamrażalnika.
Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.