Soki ze świeżych owoców i warzyw – pij na zdrowie

Soki to nieodłączny element zdrowej kuchni. Te świeżo wyciskane, niepasteryzowane poprawiają pracę naszego wnętrza, zaspokajają apetyt i są niezbędne dla świetnego samopoczucia. Naturalne soki uzupełniają minerały, eliminują wzdęcia, poprawiają pracę jelit – po prostu pomagają odzyskać zdrowie. Warto więc zacząć dzień od soku i w ten sposób „obudzić” układ trawienny.

Podlasie – największy tygiel kulturowy w Polsce od kuchni

Podlasie to jedyny region w Polsce o tak silnym zróżnicowaniu kulturowym. Mieszają się tu tradycje wszystkich największych religii świata oraz wpływy kształtowania się tożsamości całej Europy Wschodniej. Wielokulturowość regionu jest szczególnie widoczna w tutejszej kuchni, gdzie przenikają się tradycyjne przepisy polskie, białoruskie, ukraińskie, litewskie i żydowskie.

Czy można zamrozić grzyby? Praktyczne wskazówki na zapasy do kuchni!

Sezon jesienny to prawdziwa gratka dla miłośników zbierania grzybów. Kiedy tylko pogoda zaczyna sprzyjać, aby w lasach był prawdziwy wysyp dorodnych okazów, nadchodzi czas wziąć koszyk w dłoń i ruszyć na grzybobranie. Jest to również jeden z pierwszych zwiastunów nadchodzących świąt. Czy można sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez grzybów? Jednak żeby przetrwały one nie tylko do grudnia, ale i dłużej, warto dowiedzieć się, w jaki sposób przechowywać grzyby, aby nie straciły walorów smakowych i zapachowych. Oprócz popularnego suszenia, grzyby można także zamrozić. Odpowiednie przygotowanie do procesu mrożenia to klucz do zachowania ich aromatycznych właściwości!

Kawa mielona – jak ją prawidłowo przechowywać i zachować świeżość?

Niektórych kawowych purystów z całą pewnością można by straszyć mieloną kawą. Już słyszymy te nerwowe argumenty — utracone aromaty, wilgoć i smak wciągane przez kawę z otoczenia, marnowanie surowca, ograniczanie sobie doznań sensorycznych… Wszystko to pewnym stopniu prawda. Jednak, o ile nie prowadzimy kawiarni specialty, to wyśrubowane normy dbania o pierwszorzędną jakość kawy możemy trochę rozluźnić! Kawa mielona bywa w domu niezbędna!

Desery domowej roboty – lody, granita, semifreddo

Już sama myśl o lodowych deserach poprawia humor w takie upalne dni, jak dziś. Lody, granita, czy semifredo mają w sobie na tyle dużo cukru, żeby po schłodzeniu wciąż wydawały się słodkie, ale jednocześnie ich konsystencja działa orzeźwiająco na zmysły. Czy warto pokusić się o desery domowej roboty? Jak zrobić granitę, jak semifredo, a jak lody bez użycia maszynki?

Dietetyczne grillowanie – czy jest możliwe?

 „Dietetyczne grillowanie” – brzmi jak oksymoron, prawda? Grill kojarzy się przecież z mięsem na tyle tłustym, by skwierczało na ruszcie. Tymczasem bez trudu można przyrządzić na grillu zdrowe i lekkie posiłki, uwzględniające warzywa, owoce, czy sery. 

Sezon na szparagi

Zielone albo białe, cieniutkie, kędzierzawe albo grubsze i mięsiste. Wspaniale smakują z jajkami, lubią towarzystwo serów, dobrej szynki albo boczku, czy wędzonego łososia. Są świetne z pomidorami, masłem, oliwą, ziołami, winem, sokiem z cytryny, truskawkami… Głodni? Czas na szparagi!

Trendy kawowe w 2021

Dziś, w 2021 żyjemy w dziwnej rzeczywistości, niejako zawieszeni pomiędzy pandemią a chęcią normalnego życia. Stoimy na rozdrożu, przed nami czas formowania się kształtu post-epidemicznego świata, w którym chcemy żyć w przyszłości. Nie inaczej jest w przypadku rynku kawowego, na który największy wpływ mają najmłodsze pokolenia: milenialsi i pokolenie Z. Jakie są więc trendy kawowe w 2021 roku, które zachodzą przy udziale obu tych grup? Być może to one właśnie ukształtują przyszłość kawiarni.

Sezon na pomidory

O tej porze roku smakują najlepiej. Wygrzane na słońcu, dojrzałe i soczyste pomidory można jeść o każdej porze dnia. Malinowe, koktajlowe, żółte, śliwkowe świetnie smakują w sałatkach, zupach, sosach, na grzankach czy tartach. Zajadajmy, póki sezon trwa.

Szparagi zapiekane z parmezanem

Jeszcze je znajdziecie w sklepach i na straganach. Ostatnie pęczki zielonych i białych łodyżek to sygnał, że sezon na pyszne i niskokaloryczne szparagi dobiega końca. Łapcie więc chwile i przepis na wykwintną kolację w sam raz na ciepły wieczór.

Pasztety warzywne

To próba generalna przed Wielkanocą i dobry sposób na wprowadzenie zmian w codziennym menu. Więcej warzyw, mniej mięsa to jest to! A pasztety warzywne potrafią zachwycać smakiem i konsystencją. Spróbujcie. Pyszności!

Kawa na zmęczenie

Kawę można podawać na wiele sposobów. Smoliście czarną, z mleczną pianką, syropem smakowym… a nawet z cytryną. Pita z umiarem usuwa zmęczenie psychiczne i fizyczne, dostarcza organizmowi cennych przeciwutleniaczy i pozwala na chwilę relaksu.

dania na rozgrzanie

Dania na rozgrzanie

Brrr… Zaczyna się prawdziwa jesień. Jeśli coraz częściej marzniesz, a po powrocie do domu marzysz o ciepłych skarpetkach i czymś pysznym, zafunduj sobie dania na rozgrzanie.

jak walczyć z jesienną chandrą

Jak walczyć z jesienną chandrą?

Jesień to pora roku, którą można zarówno kochać, jak i nienawidzić. W swej najbardziej atrakcyjnej odsłonie potrafi zachwycić pięknem przyrody. W mniej przystępnej formie może osłabić naszą psychikę. Jak walczyć z jesienną chandrą? 

oliwki

Oliwa dla zdrowia

W starożytności drzewo oliwne było symbolem dobrobytu i pokoju, a sama oliwa służyła przede wszystkim do namaszczania i magii. Dziś nie sposób wyobrazić sobie bez niej sztuki kulinarnej. Butelkę dobrej oliwy zawsze warto mieć w kuchni – dla smaku i zdrowia. 

Kuchnia 5 przemian

Jak powinno wyglądać idealne zimowe danie, które będzie zdrowe i rozgrzewające? Samo podgrzanie zupy nie wystarczy, więcej powie nam kuchnia…

Stare odmiany jabłoni

Niezwykłe, nieprzewidywalne stare odmiany jabłoni mogłyby być wizytówką naszego kraju. Niestety, wtedy po prostu nie moglibyśmy ich produkować tak dużo.…

Jak parzyć herbatę

Zanim spędzicie przyjemny wieczór, sącząc aromatyczny napar, dowiedzcie się, jak go odpowiednio przygotować. Mamy dla was instrukcję, jak parzyć herbatę.…

Jesienna dieta

Zamiast narzekać, że nie ma świeżych owoców, poszukajcie na półkach zimowych warzyw, dodajcie do nich olej i niech jesienna dieta…

Kwiaty w kuchni

Proponujemy wam dzisiaj pachnące desery. Ale ma być naturalnie, a więc pojawią się kwiaty w kuchni. Tekst: Joanna Zaguła Piszemy…