Gęsina i schabowy – listopadowe klasyki w polskiej kuchni

Gęsina uchodzi za arystokrację pośród drobiu. Jest to mięso niezwykle aromatyczne, a przy tym delikatne i zdrowe. Kotlet schabowy to jakby jej przeciwieństwo: pospolity, serwowany w barach mlecznych, robiony z mniej szlachetnego mięsa, czyli wieprzowiny. Co je łączy? To każdemu dobrze znane klasyki polskiej kuchni, które w listopadzie obchodzą swoje święto. Na naszych stołach pojawiają się od lat, cieszą nasze podniebienia i stanowią część kanonu polskiej tradycji kulinarnej. 

Barszcz biały z jajkiem i twarogiem – test przed Wielkanocą

Na wielkanocnym stole dobrze łączyć tradycję z nowoczesnością, bo dania, które serwujemy, powinny nam przede wszystkich smakować i podkreślać odświętny charakter spotkania. Przykład? Barszcz biały z jajkiem, ale podany z twarogiem roztoczańskim w wersji polecanej przez Marcina Sikorę – kucharza, eksperta kulinarnego Winiarni Zamojskiej.

Ugotuj ramen

Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają precyzyjnie dobrane…

Pyszny makaron z krewetkami

Dobranie dania odpowiedniego na letni obiad nie jest łatwe – wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite i gorące posiłki. Jednocześnie powinniśmy dostarczyć organizmowi taką samą ilość kalorii, co zazwyczaj. Rozwiązanie? Produkty zbożowe, na przykład makarony czy kasze.

Rybna kanapka Karola Okrasy

Czy wiesz, że przeciętny Polak spożywa rocznie tylko 12 kilogramów ryb? To bardzo mało! W naszych jadłospisach wciąż dominuje mięso, a szkoda, bo ryby to kopalnia witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy. Jak je przyrządzić? Na tysiąc sposobów, choćby podawać na kanapce.

kasztan

Zupa z kasztanów

Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym…