Zawiesiste zupy, kleik, orientalny rosół i deser. Takie rozgrzewające dania kuchni świata polecamy, by umilić sobie jesień. Tekst: Joanna Zaguła…

Zawiesiste zupy, kleik, orientalny rosół i deser. Takie rozgrzewające dania kuchni świata polecamy, by umilić sobie jesień. Tekst: Joanna Zaguła…
Zamiast narzekać, że nie ma świeżych owoców, poszukajcie na półkach zimowych warzyw, dodajcie do nich olej i niech jesienna dieta…
Por. Skąd się wziął? Co oznaczają jego kolory, jak wykorzystać go w kuchni? Zapewniamy, że będzie całkiem smacznie i bardzo…
Proponujemy wam dzisiaj pachnące desery. Ale ma być naturalnie, a więc pojawią się kwiaty w kuchni. Tekst: Joanna Zaguła Piszemy…
Wybierzcie się na wyprawę na prowincję, by poznać polskie sery zagrodowe. Chowajcie się Włochy i Francjo, u nas też jest…
Mamy dla was ekscytujące przepisy na dania z jabłkami, na które właśnie zaczyna się sezon. Będą was cieszyć aż do…
Z okazji lata w środku jesieni i urodzaju w runie zachęcamy do leśnych spacerów. A także mamy dla was prosty…
To jeszcze nie koniec owocowego sezonu. Śliwki trzymają się jeszcze mocno na bazarkach. Kupujemy je z radością i zapiekamy jako…
Polecamy tę surową, a nie suszoną, która jest zatapiana w cukrze. Przepisy z taką żurawiną na słodko i słono to…
Przedstawiam wam moje ulubione kucharki, których nie boję się nazwać tym słowem. Które nauczyły mnie, jak dobrze gotować i przyjemnie…
Trochę nam smutno, że lato się kończy i na bazarku pojawiają się już ostatnie pomidory. Zanim jednak powiemy im „addio”,…
Idziemy na wycieczkę do lasu (albo na bazarek) i planujemy już dania z grzybami na śniadania, obiady i kolacje. Bo…
Najbardziej jesienne z warzyw, czyli zdrowa i odżywcza dynia jest nie tylko ozdobna, ale bardzo przydatna w kuchni. Oto nasz…
To nazwy tych samych, pysznych grzybów. Sezon na nie trwa jeszcze przez dwa tygodnie, czyli do października. Opowiemy o tym,…
Mozaiki z drewna, pluszowe ściany, pikowane kanapy, białe kafelki czy… leśne runo. Znaleźliśmy dla was najpiękniejsze restauracje w Polsce. Tekst:…
Ogórki już przygotowane do zakiszenia. A przecież fermentacja w kuchni to wiele więcej – zdrowiej, pyszniej i zaskakująco! Tekst: Joanna…
Letnich plonów wciąż sporo, a czasu do zimy coraz mniej. Wrzućcie je do słoików, by cieszyły was dłużej. Podajemy kilka…
Jak zamienić znane i lubiane dania na nowoczesne i zdrowsze tak, by tradycyjna kuchnia na nowo nas zaskoczyła. Tekst: Joanna…
Warzywa, owoce, fermentowana soja i sery – taki wege grill przekonuje nawet mięsożerców. Jest zdrowszy i dla nas, i dla…
Choć w dalszym ciągu chętnie sięgamy do książek kucharskich, to jednak coraz ważniejsze stają się dla nas strony o tematyce…
Które bałtyckie ryby warto kupować, a które nie? Które są smaczne, a które niezdrowe? I które należy pominąć w swoich…
Smażone ryby, wykwintne smaki na łące i w mieście, trochę Azji, dobra kawa i imponujące ciasta. Radzimy, gdzie dobrze zjeść…
Lemoniady, kombucha, yerba mate, soki – polecamy pyszne i zdrowe napoje rzemieślnicze od lokalnych producentów. Tekst: Joanna Zaguła Uwaga, uwaga,…
To właśnie teraz! Nadszedł najlepszy moment w roku, kiedy można kupić już wszystkie moje ulubione owoce – maliny, porzeczki, jagody…
W cyklu „Kobiecy biznes” o tym, dlaczego mówią o sobie „kobiecy browar” opowiada nam właścicielka browaru Hoplala. Poleca orzeźwiające piwa…
Piszemy o sztuce, ale obchodzi nas też jedzenie. Stojąc naprzeciwko holenderskich martwych natur, zastanawiamy się więc, co zjeść na kolację.…
Żywiec Zdrój wkracza do hoteli i restauracji. Będzie tam można go znaleźć w eleganckich szklanych butelkach. Z tej okazji ugościł…
Trzy metody, trzy razy zimna kawa na lato: dripp na lodzie, wegańskie freddo i cold brew. Dla ochłody i wyrównania…
Na cienkim lub grubym cieście, z mnóstwem dodatków albo tylko z sosem pomidorowym. Polecamy włoskie wycieczki śladem pizzy. Tekst: Joanna…