Zawiesiste zupy, kleik, orientalny rosół i deser. Takie rozgrzewające dania kuchni świata polecamy, by umilić sobie jesień.

Tekst: Joanna Zaguła

Nie ma się co oszukiwać, mamy jesień w pełni. Zaczynamy marznąć i zaczyna nam brakować słońca. Dlatego na wszelkie sposoby próbujemy sobie poprawić humor i się rozgrzać. Dzisiaj będą nas w tym wspierać rozgrzewające dania kuchni świata. Trochę nowym inspiracji w codziennym menu podniesie temperaturę organizmu i lekko podniesie poziom ekscytacji w kuchni.

Aloo gobi

To indyjskie danie, rodzaj curry z ziemniakami i kalafiorem. Pokrojone warzywa trzeba upiec, a potem podprażyć na suchej patelni kurkumę, kozieradkę, paprykę w płatkach, dodać do nich kawałki imbiru, cebulę i warzywa, przesmażyć i podawać z sokiem z cytryny i kolendra. Niektórzy duszą to wszystko w sosie pomidorowym i podają jak zupę. W każdym wypadku jest pysznie.

Pho

To zupa, którą na pewno znacie z wietnamskich barów, ale mało kto robi ją w domu. Klasycznie powinna być ona na wywarze z kości i pręgi wołowej. Ja jednak chętnie zamieniam je na wywar warzywny z sosem sojowym i wędzoną papryką oraz olejem kokosowym. Gotujecie go z cynamonem, anyżem, kuminem, goździkami, pieprzem, imbirem. Ma być bardzo aromatyczny. Dodatkowo należy go odrobinę posłodzić, dodać sos rybny i sól. Podajemy go z kawałkiem mięsa (albo tofu, czemu nie!), makaronem ryżowym, limonką i mnóstwem świeżych ziół z kolendrą i tajską bazylią na czele.

Kake gohan

To moje ostatnie japońskie odkrycie i ulubione śniadanie. Należy biały ryż ugotować na gęsto (najlepiej gotować go z plastrami imbiru, żeby przeszedł jego zapachem). Do jeszcze ciepłego wbijcie jajko i wymieszajcie, by kleik był jeszcze bardziej kremowy. Doprawia się go przyprawą mirin i sosem sojowym. A podaje np. z edamame, gotowanym jajkiem, kiełkami, marynowanym imbirem… Całość posypcie furikake, czyli sproszkowanym tuńczykiem z sezamem, solą i glonami nori. Ja robię tę posypkę sama w moździerzu, pomijając tuńczyka. I nieortodoksyjnie polewam danie olejem sezamowym, żeby było jeszcze pyszniej.

Kleik śniadaniowy

Dużo zdrowiej byłoby zjeść owsiankę, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na bliskowschodni kleik ryżowy na deser czy śniadanie. Ryż gotujemy w mleku i śmietance kremówce, przyprawionej cynamonem, kardamonem i wanilią. Jeszcze ciepły doprawiamy masłem z miodem i wodą różaną. Podajemy z owocami granatu albo porzeczkami czy żurawiną.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.