W wakacje szkoda czasu na stanie przy kuchni. Warto go wykorzystać na spotkanie z przyjaciółmi.
Możesz również wolny czas wykorzystać na odchudzanie, szczególnie, że owoców i warzyw jest w bród. Proponujemy Ci dietę sałatkową, dostarczającą ok. 1000 kcal.
Dieta pomoże Ci nie tylko pozbyć się niepotrzebnych kilogramów, ale również wzmocnić kruche paznokcie, wzmocnić włosy.
Po zastosowaniu diety cera nabierze zdrowego koloru, skóra stanie się jędrniejsza i bardziej nawilżona, paznokcie będą mocne, a włosy odzyskają blask.
Opinia dietetyka – Marii Jagiełło
Zalety
- dieta jest bombą witaminową;
- bardzo duże wykorzystanie warzyw i owoców świeżych;
- wysoka zawartość składników mineralnych;
- bardzo zbliżona do diety śródziemnomorskiej;
- idealna odmiana od tradycyjnego polskiego menu;
- potrawy nie są czaso- i pracochłonne;
- duża różnorodność surowców;
Wady: brak.
Dzień I
Energia 950 kcal, białko 41g, tłuszcz 18 g, węglowodany 203 g, błonnik 22 g
Śniadanie 240 kcal
Jogurt z owocami: szklanka jogurtu nat, średnie jabłko, łyżka rodzynek
Zjedz jogurt wymieszany z rodzynkami przegryzaj jabłkiem
Lunch 180 kcal
Sałata z czosnkiem: 2 średnie ugotowane ziemniaki, kawałek świeżego ogórka, 4 liście sałaty lodowej, posiekany koperek, sól, pieprz, czosnek, kromka chleba żytniego
Ziemniaki i ogórki pokrój w talarki, dodaj porwane liście sałaty i wyciśnięty czosnek, przypraw do smaku, posyp koperkiem zjedz z pieczywem
Obiad 250 kcal
Mix owocowy: brzoskwinia, kiwi, 2 śliwki, 4 łyżki płatków z otrąb, łyżeczka cukru pudru
Owoce obierz ze skórki i pokrój w kawałki, posyp płatkami oraz cukrem pudrem
Kolacja 280 kcal
Sałatka z papryki i kabanosów (odtłuszczonych): 4 łyżki suchego ryżu, po ½ papryki czerwonej i zielonej, kabanosy drobiowe 50 j, sok z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki
Ryż ugotuj, paprykę pokrój w cienkie paski, kabanosy w skośne kawałki, wymieszaj i skrop sokiem z cytryny, przypraw do smaku i posyp natką pietruszki
Dzień II
Energia 940 kcal, białko 51g, tłuszcz 27g, węglowodany 155g, błonnik 29g
Śniadanie 150 kcal
Koktajl owocowy: szkl. czarnych porzeczek, jogurt nat. 150g, łyżka siemienia lnianego
Owoce i siemię lniane dodaj do jogurtu, całość zmiksuj
Lunch 260 kcal
Sałatka jajeczno-kukurydziana: jajko na twardo, garść rukoli lub innej porwanej sałaty, 3 łyżki kukurydzy, 2 łyżki jogurtu nat, łyżka musztardy, nać pietruszki, sól, kromka chleba z ziarnami
Jajko pokrój, połącz z rukolą, kukurydzą i sosem z jogurtu, musztardy i natki, posól, przegryzaj pieczywem
Obiad 210 kcal
Kolorowa sałatka: cebula, pomarańcza, 2 łyżki czarnych oliwek, chili, tymianek, cukier, pieprz, oliwa
Cebulę pokrój w piórka, dodaj cząstki obranej pomarańczy i oliwki, całość wymieszaj, dodaj przyprawy i oliwę
Kolacja 320 kcal
Faszerowany pomidor: pomidor, 3 łyżki krewetek z zalewy, 2 korniszony, ½ papryki, liście sałaty, sól, pieprz, sok z cytryny
Pomidor przekrój na pół, wydrąż środki i drobno pokrój, dodaj kawałki korniszonów, papryki, krewetek i sałaty, wymieszaj, przypraw, skrop sokiem z cytryny i wypełnij tym połówki pomidorów
Dzień III
Energia 930 kcal, białko 42g, tłuszcz 31 g, węglowodany 167 g, błonnik 25g
Śniadanie 190 kcal
Jogurt owocowy z muesli: jogurt truskawkowy 150g, 4 łyżki muesli z owocami suszonymi
Muesli wsyp do jogurtu
Lunch 180 kcal
Surówka z buraków: młody burak, 2 korniszony, koperek, szczypiorek, 2 łyżki jogurtu nat., ocet winny, sól, pieprz, łyżka otrąb pszennych, 2 kromki chleba chrupkiego
Buraka i ogórki zetrzyj, polej jogurtem i posyp zieleniną, przypraw i wymieszaj z otrębami, jedz z pieczywem
Obiad 300 kcal
Sałatka egzotyczna
3 łyżki suchego kuskusu, 2 plastry ananasa w zalewie, 2 połówki brzoskwini, 2 plastry wędzonej piersi z indyka, 3 łyżki soku z pomarańczy, curry, imbir, sól, pieprz
kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 5 minut, owoce pokrój i dodaj kawałki indyka, wymieszaj z gotowym kuskusem i sokiem, przypraw curry i imbirem
Kolacja 280 kcal
Sałatka meksykańska: ½ awokado, kawałek cukinii, pomidor, ½ papryki, cebula ze szczypiorkiem, pieprz, sól, kolendra, sok z cytryny
Miękisz awokado wydrąż i rozgnieć z sokiem z cytryny, dodaj pokrojoną cukinię, cebulę, szczypior i paprykę i przypraw, pomidora pokrój w plastry, ułóż na nich puree z awokado z warzywami i posyp kolendrą
Dzień IV
Energia 920 kcal, białko 45g, tłuszcz 23g, węglowodany 156g, błonnik 25 g
Śniadanie 190 kcal
Maślanka z suszonymi owocami: szklanka maślanki, 2 ślwiki, łyżka otrąb pszennych
Składniki połącz i wymieszaj
Lunch 240 kcal
Sałatka Kajuńska: ½ zielonej papryki, 3 ziemniaki, kawałek selera naciowego, czerwona cebula, 2 łyżki jogurtu nat., łyżka musztardy, sos tabasco, sól, pieprz, kromka pieczywa żytniego
Warzywa pokrój, wymieszaj z sosem z jogurtu, musztardy i kilku kropel tabasco, przypraw
Obiad 250 kcal
Sałatka z cykorią i gruszką: gruszka, cykoria, 3 plasterki żółtego sera light, trybula, estragon, łyżka rodzynek
Gruszkę i ser pokrój i ułóż na liściach cykorii, posyp namoczonymi rodzynkami, trybulą i estragonem
Kolacja 240 kcal
Sałatka makaronowa: gniazdo makaronu ze szpinakiem, ogórek, pomidor, 2 plasterki szynki babuni, 3 łyżki zielonego groszku, 2 łyżki jogurtu nat., natka, pieprz, sól
Makaron ugotuj, dodaj kawałki pomidora, ogórka i szynki, wymieszaj z groszkiem i jogurtem, przypraw, posyp natką
Dzień V
Energia 930 kcal, białko 52g, tłuszcz 30g, węglowodany 146g, błonnik 30 g
Śniadanie 230 kcal
Jogurt z płatkami: jogurt nat. szklanka truskawek, 3 łyżki płatków żytnich (trzeba je na noc namoczyć)
Owoce połącz z płatkami i jogurtem.
Lunch 180 kcal
Surówka z czarnej rzepy: czarna rzepa, cebula, 7 rzodkiewek, 2 łyżki jogurtu nat., estragon, natka, sól, pieprz, kromka chleba razowego
Obraną rzepę i rzodkiewki pokrój i sparz wrzątkiem, dodaj pierścienie cebuli, przypraw do smaku, polej jogurtem i posyp estragonem, zjedz z pieczywem
Obiad 190 kcal
Sałatka warzywno-owocowa: kawałek selera korzeniowego 150 g, gruszka, łyżka miodu, imbir, sok z cytryny, 2 łyżki jogurtu nat.,
Seler i gruszkę zetrzyj na tarce z dużymi otworami, skrop sokiem z cytryny i polej jogurtem z miodem, całość wymieszaj i posyp imbirem
Kolacja 330 kcal
Sałatka z tuńczyka: 80 g tuńczyka ( w sosie własnym), 3 łyżki zielonych oliwek, jajko na twardo, pomidor, łyżeczka majonezu light i musztardy, pieprz, koperek
Tuńczyka odsącz, dodaj oliwki, cząstki pomidora i jajka oraz sos z majonezu i musztardy, posyp posiekanym koperkiem i przypraw pieprzem.
Dzień VI
Energia 950 kcal, białko 56g, tłuszcz 32 g, węglowodany 144g, błonnik 24g
Śniadanie 180 kcal
Sorbet z truskawek: szkl truskawek, 5 małych biszkoptów, łyżka otrąb pszennych
Zmiksuj składniki
Lunch 250 kcal
Sałatka z papryki z serem: bryndza 100 g, ½ czerwonej papryki, pomidor, ogórek, cebulka, ocet winny, sól, 2 kromki chleba chrupkiego
Obiad 260 kcal
Sałatka owocowa: 2 mandarynki, mały banan, ½ szklanki wydrylowanych wiśni, łyżka wiórków kokosowych, 2 łyżki mleka
Owoce pokrój, wymieszaj i posyp wiórkami namoczonymi w mleku
Kolacja 260 kcal
Sałatka z kurczaka: pierś kurczaka 100g, kilka rzodkiewek, cebula ze szczypiorkiem, ogórek, łyżka musztardy i oliwy z oliwek, pieprz, sól, cukier, koperek
Mięso pokrój w paseczki i podduś na oliwie, do schłodzonego dodaj cebulkę, kawałki ogórka i rzodkiewek, wszystko wymieszaj z musztardą, psyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, przypraw do smaku
Dzień VII
Energia 920 kcal, białko 60g, tłuszcz 25g, węglowodany 153g, błonnik 28g
Śniadanie 190 kcal
Płatki z otrąb: szkl. Soku pomarańczowego, 4 łyżki płatków z otrąb
Płatki wsyp do soku.
Lunch 270 kcal
Sałatka z mozzarelli: 3 plastry sera mozzarella, liście sałaty, pomidor, świeża bazylia, sól, pieprz, kromka chleba z ziarnami
Na liściach sałaty połóż półplastry sera i pomidorów, przypraw, posyp świeżymi liśćmi bazylii i zjedz z pieczywem
Obiad 260 kcal
Surówka z jabłka i marchewki: jabłko, 2 marchewki, 2 łyżki rodzynek i jogurtu nat., ½ pomarańczy, cukier
Marchewkę i jabłko zetrzyj, dodaj cząstki pomarańczy i jogurt, posłodź i posyp namoczonymi rodzynkami
Kolacja 200 kcal
Sałatka tajska: polędwica wołowa 100g, marchewka, liście sałaty, ogórek, garść kiełków soi, ząbek czosnku, cytryna, kolendra, bazylia, chili, sos sojowy.