Jedzenie kontra zimowe obniżenie nastroju

W mroźne dni, kiedy zimowy blues staje się codziennym towarzyszem, często sięgamy po czekoladę dla pocieszenia lub cieszymy się każdym kęsem ulubionego ciasta. Wydaje się, że w zimowe chłody jedzenie może znacząco wpłynąć na nastrój. Czy faktycznie tak jest i przysmaki mogą wpływać na nasze emocje?

Jak nie przytyć w święta? – porady psychoterapeutki 

Z jednej strony – smakołyki na stole, z drugiej – ryzyko niestrawności, zgagi i… wyrzutów sumienia na samą myśl o stanięciu na wadze. Idź na spacer po obiedzie, pij zioła – te porady znają wszyscy. Jak jeść i się nie przejeść, jak nie przytyć w święta, a także jak nie czuć wyrzutów sumienia po świętach, opowiada dr Marzena Sekuła, psychoterapeutka z Poradni Zdrowia Psychicznego Harmonia, Grupa LUX MED, autorka książki „Jak współcześnie (ty)jemy?”.

Czy dieta ma wpływ na przesilenie wiosenne?

Zmęczenie, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, ból mięśni, a nawet zawroty głowy. Nasz organizm może reagować na zmianę pór roku na różne sposoby. Ciało nadal tkwi w zimowym letargu, podczas gdy umysł już chciałby działać na pełnych obrotach. Przesilenie wiosenne może utrzymywać się nawet przez kilka tygodni, dlatego warto skrócić ten czas wprowadzając proste zmiany w codziennej diecie.

Jak dieta wpływa na cerę?

Mawia się, że to, co jemy, wpływa na naszą cerę. Czy rzeczywiście składniki pokarmowe mogą zaostrzać AZS, trądzik oraz inne choroby skórne? Czy dieta ma aż takie znaczenie i istnieją składniki pokarmowe, które działają kojąco na skórę? 

Zdrowa dieta na wiosnę

Na hasło zdrowa dieta wielu z nas reaguje niechęcią, bo dietę kojarzmy z wyrzeczeniami. Czy można w takim razie odżywiać się zdrowo i bez restrykcji? Oczywiście, że tak. Trzeba tylko przemyśleć dokładny plan działania i  trzymać się go.

Jak kukurydza może pomóc naszemu organizmowi?

Kukurydza to bogate źródło węglowodanów, witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E oraz K. Zawiera także liczne składniki mineralne o właściwościach antyoksydacyjnych i aktywizujących układ immunologiczny. Dlaczego jeszcze warto jeść kukurydzę? 

Dlaczego warto przestać mówić o utracie wagi?

Jednym z najpopularniejszych postanowień letnich miesięcy jest utrata wagi. Jednak równie ważne jest wdrażanie nowych i zdrowych nawyków. Nie powinniśmy ograniczać się do działania tylko latem, ale być aktywnym regularnie przez cały rok, bo tylko wtedy utrzymanie efektów będzie możliwe.

Kasze i płatki w diecie wpływają na długość życia?

Czy wiecie, że śniadaniowa owsianka może mieć wpływ na zdrowie, a 3 dodatkowe porcje pełnych ziaren dziennie mogą zwiększać szanse na dłuższe życie o nawet o 25%? Wnioski z aktualnych doniesień naukowych dają jasną wskazówkę. Chcesz żyć dłużej i zdrowiej – wprowadź do codziennego menu kasze i płatki. 

Post przerywany – element medycyny naturalnej

Post to element medycyny naturalnej, który stosowany jest jako jeden ze sposobów leczenia oraz środek terapeutyczny. Można go przeplatać z różnego rodzaju dietami, a jego zbawienny wpływ na organizm znano już w starożytności. Najłagodniejszą a tym samym najłatwiejszą w zastosowaniu formą jest post przerywany.

Comfort food – jedzenie, które poprawia nastrój

W ostatnich dniach większość z nas jest przygnębiona i zestresowana. Śledzimy  informacje zza wschodniej granicy i mamy coraz to nowe powody do niepokoju. Jak sobie pomóc? Dietetycy radzą w takich sytuacjach sięgać po comfort food – dania, które kojarzą nam się ze szczęściem i czasami beztroski, ale wybierać je mądrze i poprawiać sobie nastrój zdrowymi produktami.

Pieczywo – z jakiej mąki jest dobre?

Pieczywo, obok kasz i razowego makaronu, stanowi ważne i cenne źródło węglowodanów złożonych oraz mikro- i makroelementów. Czy wiesz, co ma wpływ na jakość i pożywność mąki? A co sprawia, że pieczywo wypiekane w sklepie jest tak samo zdrowe jak to pieczone w sposób tradycyjny? 

Czy miłość może leczyć?

Miłość – może być zarówno źródłem radości, jak i cierpienia. Nie tylko ta romantyczna, ale również ta, którą otrzymujemy od rodziny czy przyjaciół. Specjaliści podkreślają, że siła miłości jest wielka i może mieć działanie terapeutyczne – ale tylko wtedy, kiedy powstaje pomiędzy dwojgiem osób, które tworzą bezpieczną relację.

podjadamy

Dlaczego podjadamy?

Podjadamy, bo mamy złe przyzwyczajenia, jadamy nieregularnie i próbujemy „oszukać głód” przekąskami, rzucamy palenie, stresujemy się… Nawet, jeżeli jesteśmy aktywne i uprawiamy sport amatorsko, to często nie wystarcza, aby przy podjadaniu zachować dobrą formę. Jak się od tego odzwyczaić?

jak jeść

Jak jeść w rozmiarze S

Co łączy większość kobiet na świecie? Dbałość o wagę i figurę. Z badań wynika, że przynajmniej czterdzieści procent kobiet mieszkających w Europie Zachodniej raz w życiu była na diecie, a reszta… nigdy się do tego nie przyznała. A przecież można podejść do tematu wagi prościej i przyjemniej, zmieniając nawyki żywieniowe. Oto kilka porad, jak jeść w rozmiarze S.

poświąteczna regeneracja

Poświąteczna regeneracja

Święta, święta i po świętach. Uff… Zamiast ciast, pasztetów i indyka chce ci się zwykłej owsianki albo jeszcze zwyklejszej zupy jarzynowej, a wagę w łazience omijasz szerokim łukiem. I bez stawania na niej wiesz, że przydałaby się poświąteczna regeneracja organizmu.

dieta czterdziestolatki

Dieta czterdziestolatki

Chcesz utrzymać zgrabną sylwetkę po czterdziestce? Zmniejsz kaloryczność posiłków, działaj profilaktycznie, jedząc choćby więcej warzyw niż owoców i bądź aktywna. Hormony są przeciwko tobie, dlatego dieta czterdziestolatki to nie tylko bułka z masłem.

błędy dietetyczne

Błędy dietetyczne

Komponując codzienne menu, popełniamy błędy dietetyczne. Normalna sprawa, biorąc pod uwagę, że nie każdy z nas zawodowo zajmuje się żywieniem. Co można z tym zrobić? Pamiętać o kilku zasadach i wcielać je w życie.

co nam szkodzi

Co nam szkodzi?

Wszyscy wiemy, co nam szkodzi. Sól, cukier i alkohol są na liście wrogów numer jeden w naszej diecie. Najlepiej gdybyśmy po prostu z nich zrezygnowali. Tyle teoria. Gorzej z praktyką. Bo odstawienie każdego z tych składników to walka z samym sobą. Dlatego warto zacząć od ich stopniowego eliminowania.

dobre przekąski

Dobre przekąski

Przekąski nie są bez sensu. Bez sensu jest jedynie wybór tych niezdrowych. Zamiast chipsów i paluszków można przecież pogryzać marchewkę, pestki słonecznika albo dyni, suszone morele, kilka orzechów.

budowanie odporności

Jedzenie – naturalne budowanie odporności

Naturoterapeuci twierdzą, że większość współczesnych chorób ma podłoże psychosomatyczne. Dlatego wszelkie sposoby radzenia sobie ze stresem są tak ważne, a jeszcze ważniejsze jest jedzenie, a dokładniej – podejście do niego. Dobre odżywianie to naturalne budowanie odporności.

Owoce – zdrowe czy nie?

Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy, ile można. No właśnie. Ile można zjeść owoców? Żywieniowcy nawołują, by jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie, a dokładnie trzy porcje warzyw, dwie – owoców. Warto wiedzieć, że jedna porcja owoców to jeden owoc średniej wielkości lub kilka mniejszych.

Białko w czasie diety

Na suplementację białka decydują się przede wszystkim osoby pragnące popracować nad wymarzoną sylwetką. Decyzja o wprowadzeniu odpowiedniej diety i rozpoczęciu treningu musi być jednak podparta solidną porcją wiedzy.