Dieta na cellulit

Dieta antycellulitowa trwa przez 5 dni. 

Szóstego dnia należy pić świeży sok z pomarańczy i marchwi, które pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

W walce z cellulitem mogą pomóc tłuszcze. Jednak nie wszystkie, a jedynie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9.


Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-3:

– tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg)
– tran
– olej lniany
Jego dzienna dawka to ok. 6 g, czyli 150 g ryby, 1 łyżka tranu lub oleju lnianego.

Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-6:

– orzechy
– pestki słonecznika, dyni, porzeczek
– olej z wiesiołka i ogórecznika
Jego dzienna dawka to 1–5 g, czyli 10-100 g orzechów laskowych (5 łyżek) lub 50 g włoskich (5 szt.), 1 łyżka oleju z wiesiołka, 50 g pestek z dyni.

Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-9:
– oliwa z oliwek
– pestki słonecznika
– ziarna sezamu
– awokado
– olej rzepakowy
Jego dzienna dawka to 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub 1/2 awokado.

Jeśli przeszkadza ci cellulit, koniecznie zastosuj dietę! Chociaż może to zabrzmieć dziwnie, w walce z cellulitem mogą pomóc tłuszcze.

Jednak nie wszystkie, a jedynie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegają odkładaniu się zapasów tłuszczu.

Opinia dietetyka Marii Jagiełło

Zalety:

  • cenne rady dla kobiet z cellulitem;
  • ta sześciodniowa dieta jest tylko wstępem do mozolnej walki z tą przypadłością;
  • można ją powtarzać 1 raz w miesiącu;
  • z codziennej diety wykluczyć tłuszcze zwierzęce o ograniczyć spożycie jasnych produktów węglowodanowych (pieczywa, makaronów);
  • należy obniżyć kaloryczność diety;
  • niezbędna jest codzienna gimnastyka;
  • szczególną uwagę należy zwrócić na ćwiczenia z wykorzystaniem mięśni ud i pośladków.


Wady:
brak

Przykładowe jadłospisy
Śniadanie (do wyboru):
– 2 łyżki płatków zbożowych z łyżką otrębów owsianych, orzechów, siemienia lnianego lub sezamu, wymieszane ze 150 g jogurtu naturalnego, do tego 100 g czarnych porzeczek lub mandarynka albo banan,
– bułka pełnoziarnista z 50 g twarożku granulowanego, posypanego kiełkami pszenicy, łyżeczką sezamu i łyżeczką pestek słonecznika.

Przegryzki (do wyboru):

– płatek sezamka,
– orzechy, pestki dyni lub słonecznika (po łyżeczce)
– 150 g (plaster) melona, dwa plasterki awokado, grejpfrut, 2-3 mandarynki lub śliwki, 1/2 szklanki porzeczek albo agrestu,
– łyżka pasty tahiny (z cieciorki, miazgi sezamowej, czosnku i cytryny).

1 dzień:
Obiad: Szpinak z jajkiem.
Kolacja: Sałatka ziemniaczana.

2 dzień:
Obiad: Sałatka warzywna.
Kolacja: Pieczony dorsz.

3 dzień:
Obiad: Zielone spaghetti.
Kolacja: Nadziewane pomidory.

4 dzień:
Obiad: Kurczak z fasolką.
Kolacja: Kolorowe spaghetti.

5 dzień:
Obiad: Tofu z grilla.
Kolacja: Sałatka owocowa.

6 dzień:
Wypij w ciągu dnia świeży sok wyciśnięty z 2 kg pomarańczy i 1 kg marchwi.

Aby zachować efekty diety należy nadal spożywać produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 oraz witaminy i błonnik.

Przepisy (na jedną porcję)
Szpinak z jajkiem
* 0,5 kg mrożonego szpinaku,
* jajko,
* 3 orzechy włoskie,
* łyżka rokpola,
* łyżka oliwy z oliwek,
* parę liści sałaty,
* ząbek czosnku,
* sól jodowana
Przygotowanie: odparować wodę ze szpinaku, wymieszać go z serem i rozdrobnionymi orzechami oraz roztartym czosnkiem; na oliwie usmażyć jajko; na talerzu ułożyć liście sałaty, szpinak i jajko sadzone.

Sałatka ziemniaczana
* 2 ugotowane ziemniaki,
* 1 strąk czerwonej papryki,
* korniszon,
* 50 g gotowanej piersi kurczaka,
* cebula,
* łyżka oleju z wiesiołka (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością),
* sól jodowana,
* przyprawy,
* sok z cytryny,
* pestki słonecznika

Przygotowanie: warzywa i kurczaka pokroić, skropić olejem, dodać sól i przyprawy.
Tofu z grilla
* 50 g tofu,
* filiżanka krojonych warzyw: papryka, marchew, seler i por,
* 3 orzechy włoskie,
* 3-4 łyżki sosu sojowego,
* tymianek,
* majeranek,
* 3 łyżki ugotowanego ryżu,
* łyżka oliwy
Przygotowanie: zamarynować tofu na 20 minut w sosie sojowym i przyprawach; warzywa udusić na oliwie, pod koniec dodać marynatę, grillować tofu ok. 5 minut; wymieszać warzywa z ryżem i posypać orzechami.

Sałatka warzywna
* 1/2 główki sałaty,
* 1/2 ogórka,
* 3 pomidorki „czereśniowe”,
* 3 łyżki ugotowanej fasolki,
* po łyżce ziaren sezamu i słonecznika,
* sól jodowana,
* przyprawy,
* bułka pełnoziarnista posmarowana cienko margaryną
Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.

Pieczony dorsz
* 200 g fileta z dorsza,
* wyciśnięty sok z cytryny,
* łyżka orzechów włoskich,
* przyprawy,
* ugotowana róża brokułów,
* dwa ziemniaki,
* łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie: dorsza upiec w folii z przyprawami, oliwą i rozdrobnionymi orzechami (pod koniec pieczenia skropić cytryną); podawać z ziemniakami i brokułami.

Zielone spaghetti
* 50 g spaghetti,
* pęczek natki pietruszki,
* łyżka pestek słonecznika,
* łyżeczka oleju z wiesiołka,
* łyżka siemienia lnianego,
* sól jodowana,
* 2 łyżki tartego parmezanu
Makaron ugotować, zmiksować pietruszkę z serem, olejem, siemieniem i solą; wszystko wymieszać.

Nadziewane pomidory
* średni pomidor,
* 1/2 puszki tuńczyka w oliwie,
* sok z cytryny,
* natka pietruszki,
* 1/8 czerwonej cebuli

Przygotowanie: wydrążyć pomidory, a miąższ rozgnieść z tuńczykiem i cebulą; dodać przyprawy i sok z cytryny. Jeść z liśćmi szpinaku.

Kurczak z fasolką
* 250 g fasolki szparagowej,
* 20 g orzechów nanerczowych (2 łyżki),
* 100 g ugotowanej piersi indyka,
* 1/2 papryki żółtej lub czerwonej,
* łyżka oliwy z oliwek,
* 150 g jogurtu naturalnego,
* łyżeczka curry,
* sól jodowana,
* przyprawy
Fasolkę ugotować, pokrojoną pierś usmażyć na oliwie z przyprawami, orzechami i papryką; po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem i przyprawami. Zjeść z kromką razowca.

Kolorowe spaghetti
* filiżanka krojonych warzyw: por, seler i marchew,
* łyżka tartego żółtego sera light,
* łyżka przecieru pomidorowego,
* świeże zioła,
* 50 g ugotowanego makaronu,
* filiżanka bulionu,
* łyżka oliwy z oliwek,
* puszka anchovies,
* przyprawy,
* sól jodowana
Przygotowanie: warzywa udusić na oliwie, dodać bulion i przecier pomidorowy; wymieszać z makaronem i serem, na końcu dodać zioła.

157 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.