Dieta nisko tłuszczowa dla  „jabłka”


Jadaj dużo chudych ryb, mięsa drobiowego, chudego nabiału oraz warzyw i owoców bogatych w błonnik. Codziennie wypijaj 2 litry niegazowanej wody.

W twojej diecie powinno być jak najmniej tłuszczów zwierzęcych, które gromadzą się wokół talii.

Unikaj więc tłustego mięsa, wędlin, masła, śmietany, potraw składających się z węglowodanów i tłuszczy.

Opinia dietetyka Marii Jagiełło

Zalety:

  • zauważalny ubytek masy ciała;
  • dieta o obniżonej wartości energetycznej;
  • dieta zgodna z zaleceniami racjonalnego żywienia;
  • różnorodna i urozmaicona.

Wady:

  • proponuję podzielić zaplanowane potrawy na 5 posiłków w ciągu dnia;
  • proponuję też wszechobecną bułeczkę orkiszową stosować zamiennie z innym pełnoziarnistym pieczywem.

Poniedziałek
Śniadanie: kawa z mlekiem, bułeczka drożdżowa z rodzynkami, sok z pomarańczy.
Obiad: sznycel pieczonego albo duszonego indyka, ½ mrożonki groszku cukrowego, ½ torebki ryżu
Podwieczorek: gruszka.
Kolacja: sałatka z 2 jaj ugotowanych na twardo, 100 g ugotowanych brokułów (na zimno), jogurtu, bułeczka orkiszowa.

Wtorek
Śniadanie: 3 łyżki płatków z owocami, jogurt naturalny,  sok z pomarańczy.
Obiad: dzwonko łososia pieczonego ziołach, ziemniak, szklanka ugotowanej fasolki szparagowej.
Podwieczorek: banan.
Kolacja: 50 g chudej wędliny, pikle, bułeczka orkiszowa.

Środa

Śniadanie: serek granulowany z ziołami, kromka chlebka graham, sok z marchewki
Obiad: 200 g pieczonej pangi, kapustka kwaszona, ugotowany ziemniak
Podwieczorek: zmiksowane maliny z gruszką.
Kolacja: plaster chudego mięsa wołowego, sałata , bułeczka orkiszowa

Czwartek
Śniadanie: płatki owsiane, starte jabłko, orzech włoski, sok z pomarańczy filiżanka kawy mlekiem.
Obiad: omlet ze szpinakiem, sok pomidorowy.
Podwieczorek: ½ kubeczka budyniu z rodzynkami.
Kolacja: 150 g ryby po grecku, sałata, bułeczka orkiszowa.

Piątek
Śniadanie: 3 łyżki płatków ze 150 g jogurtu naturalnego, sok z marchwi i selera.
Obiad: 150 g piersi z kurczaka, duszonego lub pieczonego, marchewka z groszkiem.
Podwieczorek: sałatka z banana, kiwi, mandarynki.
Kolacja: śledź w pomidorach dzwonko, sałata, bułeczka orkiszowa.

Sobota
Śniadanie: bułeczka maślana, ser biały,  kakao.
Obiad: makaron z tuńczykiem i orzeszkami pini, 200 g sałaty z sokiem z cytryny, szklanka herbaty bez cukru.
Podwieczorek: banan, sok z marchewki.
Kolacja: melon zawinięty w szynkę, bułeczka orkiszowa.

Niedziela

Śniadanie: jajko na szynce, sok z grejpfruta, tost, kawa ze spienionym mlekiem mlekiem .
Obiad: 150 g  pieczonego indyka, farfale ze szpinakiem, sałata.
Podwieczorek: koktail z 1/8 melona i malin.
Kolacja: sałatka grecka, bułeczka orkiszowa.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.