Dieta nisko tłuszczowa dla „jabłka”
Jadaj dużo chudych ryb, mięsa drobiowego, chudego nabiału oraz warzyw i owoców bogatych w błonnik. Codziennie wypijaj 2 litry niegazowanej wody.
W twojej diecie powinno być jak najmniej tłuszczów zwierzęcych, które gromadzą się wokół talii.
Unikaj więc tłustego mięsa, wędlin, masła, śmietany, potraw składających się z węglowodanów i tłuszczy.
Opinia dietetyka Marii Jagiełło
Zalety:
- zauważalny ubytek masy ciała;
- dieta o obniżonej wartości energetycznej;
- dieta zgodna z zaleceniami racjonalnego żywienia;
- różnorodna i urozmaicona.
Wady:
- proponuję podzielić zaplanowane potrawy na 5 posiłków w ciągu dnia;
- proponuję też wszechobecną bułeczkę orkiszową stosować zamiennie z innym pełnoziarnistym pieczywem.
Poniedziałek
Śniadanie: kawa z mlekiem, bułeczka drożdżowa z rodzynkami, sok z pomarańczy.
Obiad: sznycel pieczonego albo duszonego indyka, ½ mrożonki groszku cukrowego, ½ torebki ryżu
Podwieczorek: gruszka.
Kolacja: sałatka z 2 jaj ugotowanych na twardo, 100 g ugotowanych brokułów (na zimno), jogurtu, bułeczka orkiszowa.
Wtorek
Śniadanie: 3 łyżki płatków z owocami, jogurt naturalny, sok z pomarańczy.
Obiad: dzwonko łososia pieczonego ziołach, ziemniak, szklanka ugotowanej fasolki szparagowej.
Podwieczorek: banan.
Kolacja: 50 g chudej wędliny, pikle, bułeczka orkiszowa.
Środa
Śniadanie: serek granulowany z ziołami, kromka chlebka graham, sok z marchewki
Obiad: 200 g pieczonej pangi, kapustka kwaszona, ugotowany ziemniak
Podwieczorek: zmiksowane maliny z gruszką.
Kolacja: plaster chudego mięsa wołowego, sałata , bułeczka orkiszowa
Czwartek
Śniadanie: płatki owsiane, starte jabłko, orzech włoski, sok z pomarańczy filiżanka kawy mlekiem.
Obiad: omlet ze szpinakiem, sok pomidorowy.
Podwieczorek: ½ kubeczka budyniu z rodzynkami.
Kolacja: 150 g ryby po grecku, sałata, bułeczka orkiszowa.
Piątek
Śniadanie: 3 łyżki płatków ze 150 g jogurtu naturalnego, sok z marchwi i selera.
Obiad: 150 g piersi z kurczaka, duszonego lub pieczonego, marchewka z groszkiem.
Podwieczorek: sałatka z banana, kiwi, mandarynki.
Kolacja: śledź w pomidorach dzwonko, sałata, bułeczka orkiszowa.
Sobota
Śniadanie: bułeczka maślana, ser biały, kakao.
Obiad: makaron z tuńczykiem i orzeszkami pini, 200 g sałaty z sokiem z cytryny, szklanka herbaty bez cukru.
Podwieczorek: banan, sok z marchewki.
Kolacja: melon zawinięty w szynkę, bułeczka orkiszowa.
Niedziela
Śniadanie: jajko na szynce, sok z grejpfruta, tost, kawa ze spienionym mlekiem mlekiem .
Obiad: 150 g pieczonego indyka, farfale ze szpinakiem, sałata.
Podwieczorek: koktail z 1/8 melona i malin.
Kolacja: sałatka grecka, bułeczka orkiszowa.