Substancje chroniące skórę to:
Tyrozyna- występuje w produktach mlecznych i mięsie. Jest ona potrzebna do produkcji melaniny, barwnika produkowanego pod wpływem promieniowania, który broni dostępu szkodliwemu promieniowaniu UV-B do głębszych warstw organizmu. Jeśli więc chcesz korzystać z solarium również zimą, nie żałuj sobie mięsa oraz produktów z mleka i jaj.
β-karoten – nadaje ładny odcień skóry. Wystarczy jeść pomarańczowe warzywa i owoce: marchew, dynię, brzoskwinie i morele. Zawarty w nich β-karoten, zjadany w nadmiarze, odkłada się w błonach keranocytów i komórkach tłuszczowych znajdujących się pod skórą, i nadaje skórze łady kolor lekkiej opalenizny (podobnie dzieje się u niemowlaków pijących sok z marchewki). Wiadomo, że czas kuracji β-karotenem musi trwać przynajmniej kilka tygodni, aby trafił on pod skórę.
Jeśli zdecydujesz się skorzystać z preparatów β-karotenu kupowanych w aptece, wybierz taki, który zawiera dodatek silnych przeciwutleniaczy, czyli witaminę E i C oraz selen, który ułatwia przyswajanie β-karotenu.
Przebywanie na słońcu czy korzystanie z solarium wcale nie musi skórze szkodzić, pod warunkiem, że odpowiednio ją do tego przygotujesz.
Musisz tylko wzbogacić swoje menu w odpowiednie, chroniące ją substancje. Należy do nich aminokwas tyrozyna, β-karoten, czyli prowitamina witaminy A i pozostali towarzysze do walki z wolnymi rodnikami, czyli witaminy C i E.
Opinia dietetyka Marii Jagiełło
Zalety:
- proponowana dieta rzeczywiście poprawi koloryt i wygląd skóry;
- dostarcza dużo betakarotenu oraz białka zwierzęcego;
- jadłospis oparty na racjonalnym żywieniu i bardzo różnorodny;
- najlepszym i najzdrowszym sposobem na ładny kolor skóry jest zjadanie 1 marchewki dziennie w sezonie z małą ilością słońca.
Wady:
- prawidłowa dieta rzeczywiście chroni przed słońcem, ale nie przed opalaniem na słońcu i w solarium;
- przed szkodliwym działaniem promieni podczas opalania koniecznie trzeba chronić się kremami do opalania z odpowiednio dobranymi faktorami do karnacji;
- karoten poprawia koloryt skóry, ale łatwo go przedawkować, ponieważ jego nadmiar gromadzi się w organizmie (poznasz to po pomarańczowych dłoniach i stopach);
- ostatnie doniesienia naukowców przestrzegają nas przed suplementami (stosujemy tylko przy wyraźnych potrzebach zdrowotnych).
Przykładowy jadłospis (dieta dostarcza aż 1500 μg witaminy A w formie β-karotenu, co stanowi 200 % dziennego zapotrzebowania, odpowiednią porcję tyrozyny i ok. 120 mg witaminy C):
I śniadanie (ok. 340 kcal): jajecznica z 2 jaj usmażona na łyżeczce masła z dodatkiem pokrojonego pomidora oraz 1/8 papryki czerwonej, kromka chleba razowego, do picia kawa lub herbata.
II śniadanie (ok. 230 kcal): serek Danio brzoskwiniowy, do picia szklanka soku przecierowego brzoskwiniowo-pomarańczowego.
Obiad (ok. 550 kcal): upieczona pierś kurczaka (ok. 120 g), duszone warzywa z patelni (250 g): papryka, cukinia, bakłażan, ziemniaki (może być ½ opakowania mrożonki), do picia bulion mięsny.
Podwieczorek (ok. 230 kcal): mus z truskawek (zmiksować 2 szklanki truskawek świeżych lub mrożonych z ½ opakowania jogurtu owocowego 150 g).
Kolacja (ok. 300 kcal): ½ opakowania sałatki z mrożonki z kukurydzą (ugotować), kromka chleba razowego posmarowana masłem i przełożona liściem sałaty, 2 plastrami polędwicy sopockiej i pomidorem, do picia herbata.
Warto wiedzieć, że produkty naturalne bogate w β-karoten to: marchew, jarmuż, nać pietruszki, szczaw, szpinak, dynia i morele.