Bez bakalii nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole to gwarancja zdrowia i dobrobytu…
Biżuteria Polanska & Co. powstała dla kobiet lubiących bawić się modą i poszukujących wyjątkowych dodatków dla podkreślenia własnego stylu. Kolekcje…
Kiedy temperatura powietrza na zewnątrz spada, warto rozgrzewać się od środka i spożywać co najmniej dwa ciepłe posiłki w ciągu…
Czas na zupę! Rozgrzewającą i pyszną. Co powiecie na rosół z kolendrą, imbirem i makaronem ryżowym? Naszym zdaniem – w…
Czy wiecie, że kasza gryczana jest świetnym źródłem rutyny? Ten związek to główny składnik wielu suplementów poprawiających odporność. Jesienią nie…
Pierniki, w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie dla najbogatszych mieszkańców miast hanzeatyckich, są obecnie jednymi…
Czas na dynię! Zamiast jednak proponować wam przepis na prostą zupę dyniową, utrudniamy zadanie. Oto recepta na risotto dyniowe i…
Mimo że ziemniak nie należy do grona najbardziej egzotycznych warzyw, nie można odmówić mu wspaniałych smakowych i kulinarnych walorów. Ziemniaki,…
Przesilenie jesienne to czas, gdy odczuwamy spadek formy i brak chęci do działania. Najchętniej spędzilibyśmy tę porę roku pod kocem,…
Ryż i ryba to dobre połączenie. Przykład? Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka. W sam raz na lunch w chłodne…
Czas na deser: zdrowy, jesienny, pachnący karmelem i gruszkami. Czas na kaszę w innej odsłonie. Przepis: Andrzej Polan Składniki: kasza…
„Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” – pierwsza część tego starego…
Nadeszła jesień – okres przeziębień, krótkich dni, mglistych poranków oraz mroźnych wieczorów. W tym czasie szczególnie warto zadbać o dietę,…
Szybka i smaczna przekąska. W sam raz na rozgrzewającą kolację. Wystarczy chleb tostowy, mozzarella i pomidorki koktajlowe. Kilka minut i gotowe. …
Jaki ryż lubisz? Słodki, słony, pikantny? A wiesz, jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w nim potencjał? Jeśli…
Kiedyś była tanim posiłkiem, który miał nasycić żołądek, później wstępem do kulinarnej uczty, a dziś stała się kultową potrawą. Powód?…
Sernik z kaszy jaglanej, choć pracochłonny, potrafi wzbudzić zachwyt. Aromatyczny, dekorowany brzoskwiniami będzie smakował nawet niejadkowi. czas przygotowania: 90 minut…
Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę…
To już szósta edycja festiwalu, podczas którego 8 ramion spiętych błoną, przejmuje rządy w Tavernie na cały październik. Jak co…
Co na obiad? Zupa sezonowa z dyni. Rozgrzewająca i aromatyczna. W sam raz na rozgrzewkę. Składniki: 0,5 kg dyni 250…
Wraz z nadejściem jesieni warto zmienić nie tylko odzież, lecz także codzienną dietę. Posiłki typowo letnie powinny zniknąć z menu,…
Sezonowe warzywa to prawdziwa bomba witaminowa. I mimo że wiele z nich jest dostępnych przez cały rok, to właśnie teraz…
Dynia – smaczny symbol jesieni. Znana z aromatycznych gęstych zup-kremów i dekoracyjnych form lampionów na Halloween. Jej walory smakowe i…
Prosta w przygotowaniu, pyszna, a do tego zdrowa. Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego…
Każdy kraj ma swoją tradycję parzenia herbaty, tym bardziej rozwiniętą im większą rolę ma ona dla jego mieszkańców. Dziś zajrzymy…
W ciągu pracy, także tej biurowej, każdy z nas potrzebuje energii, dlatego trzeba pamiętać o regularnym jedzeniu. Często z braku…
Śniadanie to najważniejszy posiłek – musi dostarczyć organizmowi niezbędnej energii. A może by tak zacząć dzień od pysznego czekoladowego omleta…
Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Takie nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym…
Lubisz smaczne i sycące dania, ale i nie masz zbyt wiele czasu na ich przygotowanie? Prosty i szybki przepis na…
Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu. Trzeba wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać…