Czas na zupę! Rozgrzewającą i pyszną. Co powiecie na rosół z kolendrą, imbirem i makaronem ryżowym? Naszym zdaniem – w sam raz na chłodny dzień. A pieczone elementy kurczaka z kokosową nutą mogą być pyszną przekąską lub elementem drugiego dania.

 

rosoB

 Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
  • kawałek imbiru
  • pęczek świeżej kolendry
  • opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 papryczka chili
  • oliwa
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 ostrej papryki w proszku
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą. Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić). Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

zupa

Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry. Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.