Zupa marchewkowa z pomarańczą

Kiedy temperatura powietrza na zewnątrz spada, warto rozgrzewać się od środka i spożywać co najmniej dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia. Rozwiązaniem są zupy z dodatkiem rozgrzewających ziół tj. kolendry, imbiru lub cynamonu.

shutterstock_293644886

Przykładem takiego dania jest zupa marchewkowa z dodatkiem sera pleśniowego i pomarańczy. Pyszna, zdrowa i aromatyczna. Oprócz cennych minerałów zupa ta jest także bogatym źródłem węglowodanów dostarczających organizmowi energii oraz witaminy C wzmacniającej odporność.

 

shutterstock_169506695Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek drobno i świeżo pokrojonego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta kolendry
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • 2-2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pomarańcza


Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest zeszklenie na oliwie posiekanej cebuli i czosnku. Dalej dodajemy przyprawy oraz pokrojoną na małe kawałki marchewkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż marchew będzie miękka. Na koniec dodajemy ser pleśniowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość miksujemy, przyprawiamy pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dobrym dodatkiem do zupy są grzanki z pełnoziarnistego pieczywa lub kawałek sera pleśniowego bądź fety.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.