Wielbiciele herbaty lubią nadać jej zupełnie nowego charakteru poprzez dodatki, które potrafią odmieniać  smak i aromat naparu. Co więcej, herbata wzbogacona o dodatkowe składniki, najczęściej ma jeszcze więcej właściwości odżywczych.

herbata 1

Cukier – to zdecydowanie najpopularniejszy herbaciany dodatek, który zmienia smak i aromat herbaty. Najczęściej dodaje się do niej ten w wersji białej lub brązowej. Smakosze herbaty z cukrem, powinni jednak zwrócić uwagę na to, jaką herbatę chcą osłodzić, ponieważ do niektórych gatunków, np. czerwonej herbaty Pu-erh, cukier nie powinien być dodawany – zmniejsza jej właściwości zdrowotne. Warto również pamiętać, że słodzenie naparu sprawia, że staje się on bardziej kaloryczny.

Miód – to popularny dodatek herbaciany stosowany wymiennie z cukrem. Jest jednak jego zdrowszą alternatywą. Warto jednak pamiętać, aby dodawać go do naparu o temperaturze nie większej niż 60 stopni Celsjusza, ponieważ wtedy nie traci wartości odżywczych, witamin i właściwości antybakteryjnych .

Pigwa –  to owoc zawierający znaczne ilości witamin – szczególnie witaminy C oraz minerałów. Dzięki nim efektywnie poprawia odporność i tym samym walczy z przeziębieniem. Ma charakterystyczny kwaskowaty smak. Do herbaty najczęściej dodawana jest pod postacią soku.

herbata 3

Jagody Goji – suszone owoce o cierpkim smaku, które mają szerokie działania zdrowotne – zawierają przeciwutleniacze, wzmacniają system odpornościowy, a także poprawiają wzrok i witalność. Dodane do zielonej herbaty osłodzonej łyżeczką miodu, stanowią idealną fuzję smaków.

Sok z aronii – ma cierpki, ale smaczny smak. Obniża ciśnienie, rozluźnia organizm i pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Kilka kropel sprawia, że herbata smakuje jeszcze lepiej niż zazwyczaj.

Mleko – najczęściej dodawane do herbaty przez Brytyjczyków. W Polsce taki napój jest potocznie nazywany bawarką i cieszy się dużo mniejszą popularnością. Jest jednak szczególnie zalecany kobietom w ciąży. Z mlekiem najlepiej smakują odmiany herbat pochodzące z regionu Indii i Assamu.

Cytryna – w Polsce jest to jeden z najczęściej stosowanych dodatków. W związku z jej bardzo charakterystycznym, kwaśnym smakiem znacznie zmienia smak herbaty i nadaje jej jeszcze większych właściwości zdrowotnych. Warto zaznaczyć, że powinno się ją dodawać, kiedy napój lekko ostygnie. Dzięki takiemu zabiegowi witaminy nie znikną.

Cynamon – przyprawa nadająca herbacie niesamowitego aromatu i smaku. Pobudza krążenie krwi oraz działa rozgrzewająco. To doskonały dodatek, szczególnie w miesiącach jesiennych i zimowych.

shutterstock_284446268

Imbir – to dodatek o bardzo wyrazistym zapachu i smaku. Napar z jego udziałem wpływa na organizm wzmacniająco, a także antybakteryjnie. Taki napój zaleca się szczególnie w okresie zimowym.

Kardamon – aromatyczna przyprawa, która posiada właściwości zdrowotne. Zachwyca wspaniałym zapachem i nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Przyprawa jest także silnym afrodyzjakiem.

Goździki – to aromatyczna przyprawa, która jest jednocześnie przeciwutleniaczem. Spożywanie potraw z ich dodatkiem zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę oraz inne choroby układu górnych dróg oddechowych

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.