Ryż i ryba to dobre połączenie. Przykład? Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka. W sam raz na lunch w chłodne dni.

krokiety

Składniki na 15 krokietów:

  • 500 g ryżu, np. typu Carnaroli do risotto
  • 80 g cebulki szalotki
  • 100g sera typu parmezan
  • 15 g masła
  • 30 g oliwy z oliwek, np. extra vergine Olitalia
  • 100 ml soku z cytryn, np. Limmi
  • olej ryżowy do smażenia

shutterstock_95598955

Składniki na nadzienie krokietów:

  • 2 słoiki tuńczyka w sosie własnym, np. Callipo 160 g

Składniki na wywar bulionowy:

  • 100 ml soku z cytryn, np. Limmi
  • 1l wody
  • 10 g pieprzu w ziarenkach
  • 1 marchewka
  • 100 g selera
  • 1 biała cebula średniej wielkości

Składniki na panierkę:

  • 2 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • sól i pieprz

shutterstock_284253725

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego. Umyte, obrane i pokrojone warzywa umieść w garnku z wodą, dodaj sok z cytryny i pieprz. Zagotuj, dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około półtorej godziny, a następnie odcedź bulion tak, aby nie zawierał kawałków warzyw.

Przygotuj nadzienie ryżowe: posiekaj bardzo drobno cebulkę szalotkę i dodaj do rozgrzanej wcześniej w dużym garnku oliwy. Podsmażaj na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie zalej bulionem. Do bulionu dodaj ryż, a następnie 100 ml soku z cytryny. Gotuj około 20 minut na małym ogniu, aż płynny bulion się zredukuje, a ryż zaabsorbuje wodę. Po ugotowaniu dodaj masło i parmezan. Przełóż ryż na dużą patelnię, przykryj i pozostaw do ostudzenia.

Schłodzony ryż podziel na 15 równych porcji. Każdą z porcji uformuj w dłoniach w płaski okrągły kształt, który wypełnisz porcją (wielkości małej łyżeczki) tuńczyka. Przykryj tuńczyka ryżem, formując charakterystyczne krokieciki.

Każdy z krokietów obtocz w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu – oleju ryżowym – w wysokiej temperaturze. Kiedy panierka krokietów się zarumieni, wyjmij je z patelni i połóż na kuchennym papierowym ręczniczku, aby odcedzić nadmiar tłuszczu. Podawaj na gorąco i ciesz się smakiem włoskiej przystawki.

shutterstock_158698361

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.