Tortilla de patatas

Mimo że ziemniak nie należy do grona najbardziej egzotycznych warzyw, nie można odmówić mu wspaniałych smakowych i kulinarnych walorów.

omletZiemniaki, niby nieodłączny element naszej kuchni, a jednak wciąż niedoceniany. A przecież obok puree, kopytek czy placków ziemniaczanych można wyczarować z nich wiele smakowitych potraw. Do tego są sycące, niewymagające i wbrew stereotypom, pełne cennych składników odżywczych i minerałów – od błonnika, białka, po węglowodany czy magnez i potas.

Sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest wiele. Na ich bazie możemy stworzyć całe dzienne menu – od śniadania, przez obiad i deser, po kolację. Mogą stanowić główny składnik dania lub jeden z wielu jego elementów. Ziemniaki świetnie komponują się z innymi warzywami, ziołami, a nawet twarogiem czy żółtym serem. Wszystko zależy od twórczej inwencji i chęci. Oto przykład:

Omlet z ziemniakami – tortilla de patatas

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 ugotowane średnie ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kawałek sera gruyère
  • TABASCO® Habanero Sauce
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • masło lub oliwa z oliwek o smażenia

shutterstock_217423210

Przygotowanie:

Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka). Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek. Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.

Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.

Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.

shutterstock_265433933

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.