Krem z buraczków z kozim serem, sushi czy pierogi z dynią to nie tylko pozycje z menu dobrej restauracji, ale też potrawy, które serwowane są obecnie na… wigilijnym stole.

shutterstock_312727241


Z badania CBOS z 2014 roku wynika, że aż 73 proc. Polaków spędza Wigilię tradycyjnie, w domu, w otoczeniu rodziny. W przypadku wigilijnych potraw – tradycja ustępuje jednak coraz częściej nowoczesności.  „Na świątecznych stołach możemy zaobserwować obecnie dwa interesujące nurty kulinarne – tradycyjne potrawy są serwowane w niestandardowej, nowoczesnej odsłonie bądź zastępowane zupełnie alternatywnymi, kreatywnymi przepisami” – komentuje Arkadiusz Drążek z Zakładu Produkcji Cukierniczej Brześć. „Warto również zwrócić uwagę na fakt, że polskie gospodynie coraz częściej zamawiają gotowe dania na Wigilię, rezygnując z samodzielnego przygotowania potraw, które wymagają od nich największego nakładu pracy. Mowa tu oczywiście o pierogach i uszkach, ale także o deserach.”

Krem z buraków i tartaletki

Zgodnie z pierwszym ze wspomnianych nurtów, zamiast tradycyjnego barszczu z uszkami na świątecznej kolacji pojawia się np. krem z buraczków z kozim serem czy ricottą. Co ciekawe, nie ograniczamy się już tylko do uszek, jako dodatku do zupy. Zastępujemy je pasztecikami, tartaletkami z kapustą i grzybami czy groszkiem ptysiowym. Również pierogi przyjmują na wigilijnym stole nowe oblicze. U osób lubiących eksperymenty w kuchni, przygotowywane są np. pierogi z dynią, z makiem lub z suszoną śliwką. Smażonego karpia, czyli niekwestionowany symbol Wigilii, również podajemy w bardziej urozmaiconych wersjach – zapiekamy go w cieście z nadzieniem z kaszy gryczanej lub kuskusu.

shutterstock_222205651

Wigilijne sushi?

Jakie potrawy pojawiają się obecnie na świątecznych stołach u osób mniej przywiązanych do tradycji? Wśród zup możemy napotkać kremy z warzyw czy bardziej egzotyczny krem migdałowy. Szczególnie bogate staje się też menu wigilijnych potraw z ryb – karp jest wypierany przez popularnego łososia, halibuta, pstrąga czy doradę, które najczęściej zapiekamy, ale też serwujemy w formie… sushi. Również wigilijne pierogi doczekały się alternatywy w formie pierożków z ciasta francuskiego czy włoskich ravioli. Tradycyjne, świąteczne składniki, takie jak kapusta czy grzyby także mają już na niektórych stołach swoje orientalne substytuty – wszelkiego rodzaju sałaty oraz grzybki shitake.

shutterstock_239776750

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.