Trwa 2 tygodnie, codziennie powinnaś zjeść 4-6 jajek i wypić 2 litry płynów. Może to być woda mineralna, herbatki ziołowe, kawa lub słaba herbata.
W czasie kuracji odchudzającej musisz unikać soli, cukru, pełnotłustych produktów mlecznych, roślin strączkowych, owoców i alkoholu. Z warzyw polecane są: sałata, marchew, brokuły, ogórki, pomidory. W celu osiągnięcia lepszego efektu odchudzającego z menu wyeliminować warto ziemniaki, tłuste mięsa, słodycze, soki owocowe i napoje gazowane.
Klinika Mayo w USA zajmuje się leczeniem otyłości i stworzyła w tym celu oryginalny program oparty na dwóch głównych produktach odchudzających: jajach i warzywach.
Oczywiście w samej klinice nikt nie słyszał o takiej diecie, mimo to zyskała ona popularność. Jest to dieta wywołująca ketozę czyli zatrucie organizmu produktami niepełnej przemiany tłuszczy. Efektem ubocznym tego procesu jest brak łaknienia i dlatego cieszy się ona popularnością.
Opinia dietetyka Marii Jagiełło
Zalety:
- dieta doprowadzi do pozbycia się nadwagi;
- łatwa w stosowaniu.
Wady:
- w racjonalnym żywieniu zaleca się spożywanie maksymalnie 25 g jaj dziennie, dieta zaleca 200 g – 300 g, co jest ilością kosmiczną;
- dieta jest wysokobiałkowa i bardzo obciąża nerki;
- zjawisko ketozy bardzo zakwasza organizm, co w efekcie daje fatalne samopoczucie i zły wygląd skóry;
- dieta szkodzi zdrowiu.
Dzień pierwszego tygodnia: śniadanie:
2 jajka na twardo, filiżanka czarnej kawy, obiad: 2 jajka na twardo, 200 g warzyw gotowanych, kolacja: 2 jajka na twardo lub 150 g pieczonego mięsa, główka sałaty z sokiem z cytryny.
Dzień drugiego tygodnia:
śniadanie: filiżanka czarnej kawy, kromka chrupkiego pieczywa, obiad: 150 g mięsa pieczonego, filiżanka tartej marchewki z sokiem z cytryny, kolacja: 2 jajka na twardo lub 100g chudej szynki, 150 g chudego jogurtu.