Grzegorz Łapanowski

Przepis na gęsinę

Kuchnia polska jest częścią naszej tradycji. Bardzo chętnie przygotowujemy potrawy, których smaki poznawaliśmy w okresie dzieciństwa. A może by je…

kanapki

Co jadamy na śniadanie?

Tradycje śniadaniowe w niektórych państwach różnią się bardzo od tych, znanych nam i utrwalanych przez pokolenia. Polacy nie wyobrażają sobie pierwszego…

ciasto

Ciasto po francusku

Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami, owocami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa o… Oczywiście o cieście…

Kuchnia bez glutenu

Moda na „bez glutenu” trafiła do Polski niedawno, od razu wywołując spore zamieszanie. Smakoszom wiernym tradycyjnej kuchni trudno sobie wyobrazić…

Makaron idealnie ugotowany

Wbrew pozorom gotowanie makaronu nie należy do najprostszych czynności. Ilość wody, czy soli często potrafi zgubić niedoświadczonych kucharzy. Wystarczy jednak…

tarta

Tarta z cukinią i otrębami

Jesienią najchętniej wybieramy potrawy, które dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości. To czas na wzmocnienie odporności, dlatego komponując menu, warto…

włochy

Smaki włoskiej kuchni

Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania.…

kasztan

Zupa z kasztanów

Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym…

leczo 2

Leczo z bobem

Szybkie danie na jesienny lekki obiad albo kolację. Aromatyczne, pełne witamin, kolorowe. Wystarczy kilka warzyw i przypraw, chwila cierpliwości i…

hummus

Hummus

Pasta z ciecierzycy pochodzi z Libanu, ale jej wersji w świecie arabskim jest tyle, ile regionów. Hummus, podany na świeżym…

Burger

Jak jeść burgera?

Do niedawna burgery były kojarzone wyłącznie z posiłkami serwowanymi w McDonaldzie. Od blisko 3 lat danie to nie jest już…

warzywa

Warzywa po afrykańsku

Oto sprawdzony przepis na proste, a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem. Oryginalne połączenie składników…

granola

Przepis na domową granolę

Granolę serwuje się najczęściej z mlekiem lub jogurtem naturalnym, wykorzystuje jako składnik ciast, deserów czy domowych batoników. Przygotowaną granolę możesz…

placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Sezonowe, nisko kaloryczne i łatwe do przygotowania. Placuszki z cukinii z dodatkiem łososia są idealne na zdrowy obiad. Tekst: Marta…

wino

Wino po polsku

W momencie, gdy w naszym kraju spożycie piwa i wódki maleje, wino z roku na rok zyskuje kolejne rzesze zwolenników.…

przyprawy 3

Noc idealnie doprawiona

Czasem w związku napięcie opada. Jeżeli zastanawiasz się jak przywrócić dawną temperaturę, zmień swoją dietę. Człowiek od zarania dziejów szukał…