O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii, rozgrzeją i nasycą na długi…
O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii, rozgrzeją i nasycą na długi…
Kuchnia polska jest częścią naszej tradycji. Bardzo chętnie przygotowujemy potrawy, których smaki poznawaliśmy w okresie dzieciństwa. A może by je…
Tradycje śniadaniowe w niektórych państwach różnią się bardzo od tych, znanych nam i utrwalanych przez pokolenia. Polacy nie wyobrażają sobie pierwszego…
Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami, owocami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa o… Oczywiście o cieście…
Pomysł na szybki obiad? Proszę bardzo. Pasta z karczochami i szynką parmeńską. Tajemnicą sukcesu – jak to we włoskiej kuchni…
Moda na „bez glutenu” trafiła do Polski niedawno, od razu wywołując spore zamieszanie. Smakoszom wiernym tradycyjnej kuchni trudno sobie wyobrazić…
Sezon na dynię w pełni! Właśnie teraz możemy wybierać wśród jej różnych rodzajów i rozmiarów. Dynia ma niewielką ilość kalorii,…
Kasza jaglana jest najzdrowszą ze wszystkich kasz! Dzięki krzemionce wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, działa kojąco na układ…
Wbrew pozorom gotowanie makaronu nie należy do najprostszych czynności. Ilość wody, czy soli często potrafi zgubić niedoświadczonych kucharzy. Wystarczy jednak…
Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami to sprawdzony przepis będący wariacją na temat tradycyjnych gołąbków. W przepisie mięso i…
Podstawą dla wielu przepisów na potrawy z dyni jest miąższ, z którego przyrządzamy puree. Jak je przygotować? To proste! Wystarczy…
Jesienią najchętniej wybieramy potrawy, które dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości. To czas na wzmocnienie odporności, dlatego komponując menu, warto…
Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania.…
Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym…
Szybkie danie na jesienny lekki obiad albo kolację. Aromatyczne, pełne witamin, kolorowe. Wystarczy kilka warzyw i przypraw, chwila cierpliwości i…
Sezon na gęsinę uważamy za otwarty. Jak ją przyrządzić, by wzbudziła zachwyt? O przepis poprosiliśmy Jacka Blicharskiego szefa kuchni restauracji…
Pasta z ciecierzycy pochodzi z Libanu, ale jej wersji w świecie arabskim jest tyle, ile regionów. Hummus, podany na świeżym…
Łosoś i szparagi – normalne, lekkie danie. Coś jednak nie pasuje mi w tej lekkości. Wkrada się tutaj dużo przeciętności.…
Do niedawna burgery były kojarzone wyłącznie z posiłkami serwowanymi w McDonaldzie. Od blisko 3 lat danie to nie jest już…
Oto sprawdzony przepis na proste, a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem. Oryginalne połączenie składników…
Granolę serwuje się najczęściej z mlekiem lub jogurtem naturalnym, wykorzystuje jako składnik ciast, deserów czy domowych batoników. Przygotowaną granolę możesz…
Czym jest daquoise? To przepyszny lekki, śmietankowy deser rodem z Francji. Przywołuje smak lata i rozpieszcza podniebienie. Jak go zrobić,…
Grzyby, dynie, czy dziczyzna to produkty, które często pojawiają się na naszych stołach jesienią. Jak je wykorzystać w codziennym menu…
W wielu przypadkach szybko i łatwo oznacza również smacznie! Tak właśnie jest w przypadku makaronu z serem i boczkiem w…
Sezonowe, nisko kaloryczne i łatwe do przygotowania. Placuszki z cukinii z dodatkiem łososia są idealne na zdrowy obiad. Tekst: Marta…
Sezon na śliwki trwa! Połącz wyrazisty smak owoców z mascarpone i upiecz najlepszą tartę na zakończenie lata. Przepis: Marta Welc…
Sezon na grzyby w pełni. Dlatego Szef Kuchni Restauracji Filmowej w Warszawie nie tylko serwuje swoim gościom zupę z borowików,…
W momencie, gdy w naszym kraju spożycie piwa i wódki maleje, wino z roku na rok zyskuje kolejne rzesze zwolenników.…
Czasem w związku napięcie opada. Jeżeli zastanawiasz się jak przywrócić dawną temperaturę, zmień swoją dietę. Człowiek od zarania dziejów szukał…