Kuchnia polska jest częścią naszej tradycji. Bardzo chętnie przygotowujemy potrawy, których smaki poznawaliśmy w okresie dzieciństwa. A może by je tak urozmaicić? Oto przepis na gęsinę w wersji nowoczesnej. W sam raz na dzisiejszy dzień.

Przepis: Grzegorz Łapanowski

Grzegorz ŁapanowskiSkładniki:

  • 4 gęsie udka
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 2 -3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • czarny pieprz

gęsie udoPrzygotowanie:

Sos sojowy mieszamy z miodem i roztartym czosnkiem. Nacieramy gęsie udka. Obkładamy gałązkami tymianku i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 1-1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy udka tłuszczem, który się wytopi. Podajemy z ulubionym puree lub pieczonymi ziemniakami, modrą kapustą i sałatką z buraczków.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.